ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέα νύχτα σφοδρών συγκρούσεων – «Χρειαζόμαστε όπλα», λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Ουκρανία: Νέα νύχτα σφοδρών συγκρούσεων – «Χρειαζόμαστε όπλα», λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Καμία εκεχειρία προς το παρόν – Σειρήνες στο Κίεβο και προειδοποίηση για βομβαρδισμούς – Οδομαχίες και στη Μαριούπολη – Ισοπεδώθηκε η Χερσώνα και έπεσε στα χέρια των Ρώσων

Νέα νύχτα σφοδρών συγκρούσεων στην Ουκρανία, όπου σε τουλάχιστον τέσσερα μέτωπα καταγράφονται σφοδρές συγκρούσεις και βομβαρδισμοί.

Παρά τις προσπάθειες που καταγράφηκαν την Πέμπτη (03/03) για κοινή γλώσσα και συμφωνία σε ορισμένα ζητήματα, η πολυπόθητη προσωρινή εκεχειρία δεν συμφωνήθηκε, με τις δύο πλευρές ωστόσο να δίνουν νέο ραντεβού και να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάπαυση του πυρός ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Στο μόνο που συμφώνησαν οι δύο πλευρές είναι για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων με σκοπό την απομάκρυνση των αμάχων, με τους αξιωματούχους των δύο πλευρών να επιβεβαιώνουν τις προθέσεις και για τρίτο γύρο συνομιλιών.

Ωστόσο, για ένα ακόμα βράδυ, σειρήνες πολέμου ακούγονται στο Κίεβο, ενώ εφαρμογή στα κινητά προειδοποιεί για βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να τρέξουν οι πολίτες στα καταφύγια. Πολύς κόσμος, γυναικόπαιδα κυρίως, μένουν στα καταφύγια καθώς εκεί αισθάνονται πιο ασφαλείς. Επίσης, πάρα πολλοί, στα κτήρια που μένουν έχουν μετατρέψει σε καταφύγια τα υπόγειά τους και καταφεύγουν εκεί.

Η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει αλλάξει – ισχύει από τις 20:00 – και δεν υπάρχει ψυχή τριγύρω εκτός από τους δημοσιογράφους.

Λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίρο Κουλέμπα, απηύθυνε έκκληση για προμήθεια οπλισμού προς πάσα κατεύθυνση. «Χρειαζόμαστε άμεσα όπλα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην Μαριούπολη, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών από την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ (ΛΔΝ), Έντουαρντ Μπασούριν, απείλησε σήμερα (3/3) ότι οι δυνάμεις της ΛΔΝ και ο ρωσικός στρατός μπορούν να αρχίσουν στοχευμένα πλήγματα, αν οι ουκρανικές δυνάμεις δεν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Όπως ανέφερε ο Μπασούριν, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση της Μαριούπολης. Η Ρωσία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές ισχυρίζονται πως έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη 430.000 κατοίκων στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα.

Στη Χερσώνα, οι Ρώσοι κατάφεραν σήμερα να αναλάβουν τον έλεγχο, στην πρώτη μεγάλη τους «νίκη» από την έναρξη της σύγκρουσης, μια εβδομάδα πριν. Η Χερσώνα είναι λιμάνι και παράλληλα η πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, στην οποία έχουν καταφέρει να επιβληθούν οι ρωσικές δυνάμεις. Προ ολίγων ωρών οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι το κτήριο της περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας είχε επίσης περιέλθει στον έλεγχο των Ρώσων.