ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: 14 φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές σε παραλία βόρεια της Τασμανίας

Δεκατέσσερις φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές στην Τασμανία
Δεκατέσσερις φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές στην Τασμανία
Α.Ρ

Δεκατέσσερις φάλαινες φυσητήρες πέθαναν και ξεβράστηκαν στο King Island, βόρεια της Τασμανίας

Οι ντόπιοι στο King Island έκαναν τη μακάβρια ανακάλυψη τη Δευτέρα. Το τμήμα περιβάλλοντος της Τασμανίας λέει ότι οι νεαρές αρσενικές φάλαινες μπορεί να ήταν μέρος από το ίδιο «κοπάδι με εργένηδες»

Ο λόγος για το θάνατό τους είναι άγνωστος, αλλά βιολόγοι άγριας ζωής και κτηνίατροι έχουν σταλεί στην περιοχή για έρευνα.Η προσάραξη φαλαινών δεν είναι ασυνήθιστη στην Τασμανία, καθώς οι ειδικοί λένε ότι το νησιωτικό κράτος είναι «καυτό σημείο» για τέτοια γεγονότα.

Μια εναέρια έρευνα θα καθορίσει εάν περισσότερα ζώα έχουν αποκλειστεί στην περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της πολιτείας. Οι φάλαινες φυσητήρες, που θεωρούνται ευάλωτες παγκοσμίως, μπορούν να φτάσουν τα 18 μέτρα και να ζυγίζουν έως και 45 τόνους.

Η επιστήμονας άγριας ζωής Βανέσα Πιρότα είπε ότι οι νεκρές φάλαινες ήταν πιθανότατα μέρος ενός «bachelor pod», μιας ομάδας νεαρών αρσενικών φαλαινών που αντιμετώπισαν προβλήματα. Οι φάλαινες φυσητήρες είναι σαν «λεωφορεία που καταδύονται σε βάθος» και συνήθως περνούν χρόνο σε νερά πιο ανοιχτά, είπε η δρ. Πιρότα.

«Όλες οι προσάραξεις φαλαινών παραμένουν μυστήριο. Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί συμβαίνουν», είπε στο BBC. Οι φάλαινες μπορεί να έχουν αποπροσανατολιστεί, να ακολούθησαν έναν άρρωστο ή αποπροσανατολισμένο ηγέτη ή να τρόμαξαν σε πιο ρηχά νερά, πρόσθεσε. Τον Σεπτέμβριο του 2020, περισσότερες από 380 φάλαινες πέθαναν στο χειρότερο μαζικό προσάραγμα της Αυστραλίας. Το περιστατικό συνέβη επίσης στην Τασμανία - στο Macquarie Heads στη δυτική ακτή του νησιού.