ΚΟΣΜΟΣ

Οι New York Times προσφεύγουν κατά της Κομισιόν για τα sms μεταξύ φον ντερ Λάιεν - Μπουρλά

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Άλμπερτ Μπουρλά
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλάει με τον Άλμπερτ Μπουρλά κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η αμερικανική εφημερίδα New York Times κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας τη δημοσιοποίηση των sms μεταξύ της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Οι New York Times υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγορά εμβολίων COVID-19 των Pfizer/BioNTech, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αγωγή κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί έρευνα της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της Covid-19, η οποία μάλιστα, αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τις συμβάσεις εμβολίων κατά της Covid-19. Ωστόσο, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’ Ράιλι διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο της προέδρου της Κομισιόν, να αναζητήσει τα γραπτά μηνύματα.

Τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times αποκάλυψαν ότι η Φον ντερ Λάιεν και ο Άλμπερτ Μπουρλά αντάλλασσαν μηνύματα και τηλεφωνικήες κλήσεις σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων για τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Δημοσιογράφος ζήτησε στη συνέχεια από την Κομισιόν πρόσβαση σε γραπτά μηνύματα και άλλα έγγραφα, αλλά η Επιτροπή δεν παρείχε κανένα από αυτά.

Σύμφωνα με την έρευνα της Διαμεσολαβήτριας, η Κομισιόν δεν έψαξε τα γραπτά μηνύματα της προέδρου, κάτι που «δεν ανταποκρίνεται στις εύλογες προσδοκίες για διαφάνεια στην Επιτροπή. Οταν πρόκειται για το δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης στα έγγραφα της ΕΕ, σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι η συσκευή ή η μορφή. Εάν τα μηνύματα αφορούν πολιτικές και αποφάσεις της ΕΕ, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έγγραφά της». Η Ο’Ράιλι ζήτησε μάλιστα από το γραφείο της Φον ντερ Λάιεν «περισσότερο εις βάθος έρευνα» για να ανευρεθούν τα μηνύματα αυτά και να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας που εφαρμόζονται στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαβάστε επίσης:

Σε ακρόαση καλούν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα sms με τον Άλμπερτ Μπουρλά

«Χρυσές δουλειές» για τους CEO των Pfizer, BioNTech και Moderna - Έβγαλαν πάνω από 100 εκατ. δολάρια

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Βράβευσε τον Άλμπερτ Μπουρλά και άλλες προσωπικότητες στο Προεδρικό Μέγαρο