ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Αυξάνονται οι λεηλασίες - Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς προσφύγων

Σεισμός Τουρκία: Αυξάνονται οι λεηλασίες - Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς προσφύγων
Burak Kara/Getty Images

Σεισμός Τουρκία: Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας μιλάει για 75 λεηλασίες ενώ ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι οι σεισμόπληκτες περιοχές δεν έχουν λεηλατηθεί και πρόκειται για fake news

Πολλές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο Χατάι μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Η έλλειψη νερού και τροφίμων είναι μεγάλη και ομάδες εθνικιστών και λαϊκιστών έχουν βρει την ευκαιρία να στραφούν κατά των προσφύγων.

Μάλιστα πολλοί δηλώνουν ότι σε μία τόσο δύσκολη στιγμή της Τουρκίας, οι πρόσφυγες πρέπει να εξαφανιστούν.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) δήλωσε πως τα περιστατικά βίας είναι πολλά, και αυτό έχει αρχίσει να ανησυχεί τις Τουρκικές Αρχές,.

Ένα περιστατικό που σοκάρει είναι ο άγριος ξυλοδαρμός τεσσάρων ανδρών από τούρκους αστυνομικούς, καθώς θεώρησαν ότι έχουν κάνει πλιάτσικο, ενώ αφού τους ξυλοκόπησαν τους παράτησαν στο οδόστρωμα χτυπημένους.

«Σπάστε τους τα χέρια με τα οποία έκλεψαν», έλεγαν οι άντρες της τουρκικής αστυνομίας, ενώ οι άνδρες απλώς μετέφεραν φάρμακα για τους γονείς τους.

Μάλιστα όπως ανέφεραν οι δύο πρόσφυγες «νόμιζαν ότι είμαστε πλιατσικολόγοι και μας έδειραν. Μετά μας παράτησαν ξαπλωμένους στον δρόμο».

Παρόμοιο περιστατικό με θύματα πέντε Κούρδους, οι οποίοι όπως ισχυρίζονται, βρέθηκαν στην πόλη για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και βρέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα να ξυλοκοπούνται άγρια από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με άλλη καταγγελία, η χωροφυλακή συνέλαβε δύο άντρες και τους οδήγησε στο τμήμα. Την επόμενη μέρα, ο ένας βρέθηκε νεκρός, ενώ ο άλλος διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα βασανιστήρια είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ καλεί την αστυνομία να βρει ποιοι έκαναν αυτές τις φριχτές πράξεις και να τους οδηγήσει στην δικαιοσύνη.

Ο Τούρκος υπουργος Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε πως μέχρι το Σάββατο οι λεηλασίες ήταν 75, με 57 υπόπτους να έχουν τεθεί υπό κράτηση. Ο χρόνος κράτησης για τέτοια περιστατικά είναι πλέον 4 ημέρες, έναντι 4 ωρών που ήταν προηγουμένως.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού πάντως ισχυρίζεται πως οι σεισμόπληκτες περιοχές δεν έχουν λεηλατηθεί, ενώ κάνει λόγο για fake news.

Στο Χατάι, προκειμένου να είναι ασφαλής η περιοχή έχουν αρχίσει να δημιουργούνται παραστρατιωτικές ομάδες, βάζοντας σε κίνδυνο όμως τις γυναίκες αλλά και τα παιδιά.

Η πόλη έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, με τα πάντα σχεδόν να είναι χαλάσματα παρόλο που η πόλη βρίσκεται μακριά από το επίκεντρο του φονικού σεισμού των 7,8 ρίχτερ.

Δείτε βίντεο του Al Jazeera από σύλληψη επ'αυτοφώρω πλιατσικολόγων: