ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακή κρίση: Οι επικίνδυνες για το περιβάλλον ξυλόσομπες και το δίλημμα της Ε.Ε

Οι ξυλόσομπες κάνουν κακό στο περιβάλλον
Οι ξυλόσομπες κάνουν κακό στο περιβάλλον
Α.Ρ

ΕΕ: Οι εκπομπές καπνού από την καύση ξύλων έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η ενεργειακή κρίση έχει επιδεινώσει το φαινόμενο, γράφει το Politico

Καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη, πολλοί Ευρωπαίοι έχουν στραφεί σε ξυλόσομπες για να μειώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης, εμποδίζοντας τις προσπάθειες για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδιαίτερα στις πόλεις. Παρά τη ζεστή, φυσική και «πράσινη» εικόνα του ως εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα, η καύση ξύλου και οι εκπομπές που δημιουργεί έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ο καπνός από τις ξυλόσομπες περιέχει λεπτά σωματίδια και άλλες επικίνδυνες ουσίες όπως το μονοξείδιο του άνθρακα. Στις πόλεις, αυτά αναμειγνύονται με τη ρύπανση από την κυκλοφορία, σχηματίζοντας έναν θανατηφόρο συνδυασμό, επιδεινώνοντας τους κινδύνους άσθματος και καρδιακής ανεπάρκειας.

Αυτό κάνει ανακόλουθες πολλές πόλεις στην Ευρώπη, καθώς έχουν εκφράσει φιλόδοξους στόχους για να είναι κλιματικά ουδέτερες και να δημιουργούν σημαντικά χαμηλότερη ρύπανση. Και αντί να απομακρυνθούν από την καύση ξύλου, οι υψηλές τιμές ενέργειας που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ώθησαν πολλά νοικοκυριά να υιοθετήσουν αυτή τη μορφή θέρμανσης.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στο Λονδίνο, όπου ο καπνός από τις ξυλόσομπες προτίθεται στα ήδη υψηλά επίπεδα ρύπανσης των οχημάτων, προκαλώντας σοβαρά καυτά σημεία ρύπανσης. Με τις εκπομπές να αυξάνονται, ο δήμαρχος Σαντίκ Χαν νωρίτερα αυτό το μήνα παρουσίασε νέες οδηγίες σχεδιασμού που απαιτούν μηδενικές εκπομπές σωματιδίων στα νέα και ανακαινισμένα σπίτια, απαγορεύοντας ουσιαστικά να εγκατασταθούν ξυλόσομπες.

Το Λονδίνο δεν είναι το μόνο που ψάχνει τρόπους για να περιορίσει τις ξυλόσομπες, καθώς πόλεις σε όλη την Ευρώπη παλεύουν με παρόμοιες τάσεις και ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η ενεργειακή κρίση έχει αναιρέσει τις μακροχρόνιες προσπάθειες να πειστούν οι άνθρωποι να αφήσουν τα καυσόξυλα.

Είναι σαν να «χάθηκε η τελευταία δεκαετία προόδου μέσα σε ένα χρόνο», δήλωσε ο Kåre Press-Kristensen, ανώτερος σύμβουλος για την ποιότητα του αέρα και το κλίμα στη ΜΚΟ Green Transition Denmark. «Είναι σαν να επιστρέφουμε στη φωτιά της λίθινης εποχής ακριβώς στο σαλόνι μας».

Δοκιμή και λάθος

Ακριβή στοιχεία για την αύξηση της καύσης ξύλου στις πόλεις είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά τα σωρευτικά στοιχεία δείχνουν μια δραματική αύξηση. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε πρόσφατα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η ρύπανση από τα σωματίδια της καύσης ξύλων στα σπίτια έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Στοιχεία από το Stove Industry Alliance έδειξαν αύξηση 66% στις πωλήσεις ξυλόσομπας μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Στην Αυστρία η ζήτηση για καπνοδοχοκαθαριστές αυξήθηκε κατά τέσσερις έως πέντε φορές, σύμφωνα με το Federal Guild Master of Chimney Sweeps. Στη Γερμανία, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι οι τιμές για καυσόξυλα, πέλλετ ξύλου ή άλλα στερεά καύσιμα αυξήθηκαν κατά 96% τον Νοέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η αύξηση θα είναι δαπανηρή, τόσο όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία όσο και τις δημόσιες δαπάνες. Τα λεπτά σωματίδια, PM 2,5, που απελευθερώνονται από την καύση ξύλου έχει αποδειχθεί ότι «πλημμυρίζουν» το σπίτι και επηρεάζουν την κοινότητα όταν απελευθερώνονται στον εξωτερικό αέρα.

Τα δεδομένα από την συμβουλευτική εταιρεία CE Delft διαπίστωσαν ότι το κόστος που σχετίζεται με την υγεία από την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από ξυλόσομπες ανέρχεται σε σχεδόν 9 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό σε ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία, όπου οι σόμπες ξύλου αποτελούν το 75% του συνολικού κόστους για την υγεία από τη ρύπανση από την οικιακή θέρμανση και το μαγείρεμα.

Η έκθεση υπολόγισε ότι η χρήση σόμπας με ξύλα οδηγεί σε περίπου 750 ευρώ ετήσιο κόστος υγείας από τη ρύπανση ανά νοικοκυριό, σε σύγκριση με 210 ευρώ για ένα αυτοκίνητο ντίζελ.

Καθώς οι πλήρεις απαγορεύσεις δεν ισχύουν στις περισσότερες πόλεις, οι επιλογές των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τον περιορισμό της χρήσης σόμπας με ξύλα είναι περιορισμένες. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για την πλήρη απαγόρευση της καύσης ξύλου», δήλωσε η Eva Oosters, αντιδήμαρχος για το περιβάλλον και τις μεταφορές χωρίς εκπομπές ρύπων στην ολλανδική πόλη της Ουτρέχτης. Αντίθετα, η πόλη επικεντρώνεται στην προσπάθεια «να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιλέξουν ένα πιο υγιεινό και καθαρό περιβάλλον».

Τον Δεκέμβριο του 2021, εφάρμοσε επιδότηση στους ανθρώπους για να αφαιρέσουν ή να αντικαταστήσουν τη σόμπα τους με μια λιγότερο ρυπογόνο. Το σχέδιο αποδείχθηκε δημοφιλές, αλλά η πόλη αποφάσισε να το καταργήσει φέτος, παρέχοντας μόνο μια επιδότηση για την πλήρη απομάκρυνση των σομπών.

Το Όσλο, το οποίο εφάρμοζε ένα παρόμοιο πρόγραμμα, άλλαξε επίσης την προσέγγισή του, αφού η έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα εκπομπών παρέμειναν υψηλά, πιθανώς επειδή οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις νέες σόμπες πιο συχνά από τις παλιές. Η πόλη δαπανά τώρα περισσότερους πόρους σε πιο μακροπρόθεσμα μέτρα που στοχεύουν στη μείωση της χρήσης ενέργειας και να καταστήσουν τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας πιο προσιτές.

Έξτρα εμπόδια για τις πόλεις της ΕΕ

Ο Patrick Huth, ανώτερος εμπειρογνώμονας της Environmental Action Germany, δήλωσε ότι οι συζητήσεις στο Βερολίνο σχετικά με τη θέσπιση αυστηρότερων απαιτήσεων για τις σόμπες ξύλου έρχονται σε αντίθεση με ένα περίεργο γεγονός: Παρά την πρόσθετη ρύπανση, η Γερμανία εξακολουθεί να τηρεί τις οριακές τιμές ποιότητας του αέρα για τα σωματίδια που ορίζονται από την ΕΕ.

«Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, γιατί εάν τηρηθούν οι οριακές τιμές ποιότητας του αέρα, τότε δεν υπάρχει πίεση στις πόλεις να κάνουν περισσότερα για να θέσουν αυστηρότερες οριακές τιμές εκπομπών ή να εφαρμόσουν απαγορεύσεις για αυτού του είδους τις πηγές ρύπανσης», είπε. Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει να γίνουν αυστηρότερες οι κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα του μπλοκ, αλλά τα νέα όρια εξακολουθούν να είναι διπλάσια από τις τελευταίες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Επιπλέον υπάρχει έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με την καύση ξύλου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι οι σόμπες τους είναι επικίνδυνες για την υγεία των οικογενειών και των γειτονιών τους.

Ωστόσο, οι πόλεις που ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης και αλλαγής συμπεριφοράς αντιμετωπίζουν ένα σκληρό κοινό, ειδικά όταν συζητούν πιθανές απαγορεύσεις για την καύση ξύλου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Στη Νορβηγία, οι άνθρωποι αντέδρασαν «πολύ αρνητικά στους ισχυρισμούς μας», δήλωσε η Σουζάνα Λόπεζ-Απαρίσιο, επικεφαλής επιστήμονας στην έκθεση του Νορβηγικού Ινστιτούτου για την Έρευνα στον Αέρα. «[Η καύση του ξύλου] συνδέεται πολύ με τον νορβηγικό πολιτισμό».

Οι άνθρωποι που καίνε ξύλο «είναι προσκολλημένοι σε αυτό», είπε ο Gary Fuller, ανώτερος λέκτορας στη μέτρηση της ποιότητας του αέρα στο Imperial College του Λονδίνου, επισημαίνοντας την έρευνα που διαπίστωσε ότι οι χρήστες δεν επηρεάστηκαν όταν παρουσιάστηκαν αποτελέσματα από αισθητήρες ρύπανσης.

Τείνουν επίσης να είναι σχετικά εύποροι και επιλέγουν να καίνε κορμούς όχι μόνο λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας αλλά και λόγω της ζεστής κοινωνικής ατμόσφαιρας που δημιουργεί, σύμφωνα με έρευνα της Kantar για τη βρετανική κυβέρνηση. Αυτό κάνει τις συνήθειες δύσκολο να αλλάξουν, προέβλεψε ο Fuller. «Το να μπορέσούμε να αλλάξουμε αυτή τη συμπεριφορά θα είναι πραγματικά δύσκολο».

Πηγή: Politico