ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μπορεί ο Κιλιτσντάρογλου να «εκθρονίσει» τον Ερντογάν; Ο σεισμός και η σταθερή βάση πιστών

Οι πιο κρίσιμες εκλογές του Ερντογάν
Οι πιο κρίσιμες εκλογές του Ερντογάν
ΑΡ

Ο καταστροφικός σεισμός του περασμένου μήνα δημιούργησε νέες μεγάλες προκλήσεις για τον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά η υποστήριξη μεταξύ των βασικών υποστηρικτών του παραμένει ισχυρή

«Τίποτα δεν θα είναι ίδιο». Σε μια χώρα που εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα, αυτά τα λόγια του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Eκρέμ Ιμάμογλου υπογραμμίζουν πώς η καταστροφή διαπερνά εξ ολοκλήρου και κατευθύνει την εθνική πολιτική, με σημαντικές πιθανές συνέπειες για τη διακυβέρνηση του Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει εκλογές στις 14 Μαΐου.

Ο Ιμάμογλου είναι ένας από τους κύριους πολιτικούς της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν να εκδιώξουν τον εν ενεργεία πρόεδρο από την εξουσία σε δύο μήνες και ο Ερντογάν πριν από αυτόν είχε χρησιμοποιήσει τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης ως εφαλτήριο για το εθνικό αξίωμα. Και ενώ η αντιπολίτευση της Τουρκίας έχει συσπειρωθεί πίσω από τον πρώην γραφειοκράτη Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιο ενότητας για να νικήσει τον Ερντογάν στην κούρσα για την προεδρία, ο İμάμογλου έχει αναγνωριστεί ως «σκιώδης αντιπρόεδρος»

Απευθυνόμενος σε ένα πλήθος που τον υποδέχτηκε με ενθουσιώδη χειροκροτήματα, το κύριο θέμα του Ιμάμογλου στην εκδήλωση της 1ης Μαρτίου ήταν η ανάγκη να πρετοιμαστεί η ίδια η Κωνσταντινούπολη - μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων - ενάντια στον αντίκτυπο του «επόμενου» (σεισμού) που θα μπορούσε να ισοπεδώσει την πόλη. «Δυστυχώς, η 6η Φεβρουαρίου 2023 ήταν η αρχή», είπε στο πλήθος που είχε μπροστά του σε ένα πολυτελές συνεδριακό κέντρο με θέα τον Βόσπορο από την καρδιά της Κωνσταντινούπολης, αναφερόμενος στον σεισμό που σκότωσε πάνω από 45.000 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Βασανιστικά ερωτήματα

Αλλά η αρχή για τι ακριβώς; Καμία συζήτηση για την αντισεισμική ετοιμότητα δεν είναι απλώς θέμα σεισμολογίας και οικοδομικών υλικών. Η εθνική πολιτική επικεντρώνεται πλέον στον καταστροφικό αριθμό των νεκρών. Γιατί δεν έγιναν περισσότερα για την προστασία τους; Γιατί κατέρρευσαν τόσες νέες κατασκευές; Ποια είναι η σχέση μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν και των εργολάβων που επωφελήθηκαν από την οικοδομική έκρηξη;

Στην Κωνσταντινούπολη, έναν εκτεταμένο, ποικίλο μικρόκοσμο της χώρας, η πολιτική ατμόσφαιρα έχει πάρει φωτιά στον απόηχο της καταστροφής. Η αστυνομία είναι πιο ορατή, ιδιαίτερα σε ορισμένους από τους κοσμικούς προμαχώνες της πόλης, όπως το Kadıköy, οι οποίοι είναι παραδοσιακά εχθρικοί προς τον θρησκευτικό συντηρητισμό του Ερντογάν. Επιδιώκοντας να καταπνίξει τη διαφωνία, ο Ερντογάν έχει εντείνει τη μακροχρόνια καταστολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - περισσότερα από 100 άτομα που έχουν δημοσιεύσει προσβλητικά σχόλια έχουν πρόσφατα τεθεί υπό κράτηση και το Ekşi Sözlük, ένα δημοφιλές φόρουμ, έχει απαγορευτεί.

Αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να μιλάει. Ο σεισμός, και η ευθύνη της κυβέρνησης για τις ζημιές, είναι το κύριο θέμα στα λεωφορεία, στα καφέ και στα μπαρ, στους δρόμους και στα γήπεδα ποδοσφαίρου, ακόμη και στο γήπεδο της Φενερμπαχτσέ, της αγαπημένης ομάδας του Ερντογάν. Στο τέλος Φεβρουαρίου, οι οπαδοί της στράφηκαν εναντίον του προέδρου που στηρίζει τον σύλλογο για χρόνια. «Είκοσι χρόνια ψέματα και εξαπάτηση, παραιτηθείτε!» φώναξαν. Η κυβέρνηση απάντησε απαγορεύοντας στους οπαδούς της ομάδας να παρακολουθήσουν έναν εθνικό αγώνα και τώρα διατυπώνει την ιδέα να παίζονται παιχνίδια με άδεια γήπεδα.

Ο Ερντογάν εδραιώνει τη βάση του

Ωστόσο, εν μέσω της καταστολής και του θυμού, θα είναι δύσκολο να επανατοποθετηθούν οι βαθιές πολιτικές διαιρέσεις της Τουρκίας -διχασμοί που ο Ερντογάν έχει κεφαλαιοποιήσει εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να είναι πιο ευάλωτος από ποτέ. Όχι μόνο λόγω του σεισμού αλλά και λόγω του διψήφιου πληθωρισμού και της ανησυχίας για την αυξημένη συγκέντρωση εξουσιών γύρω από τον εαυτό του και τις κλίκες του.

«Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν πολιτικά κάτω από τα ερείπια μετά τον σεισμό, αλλά αντίθετα περνάει στην επίθεση», λέει ο Soli Özel, βετεράνος πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη. «Υπάρχει ένας βομβαρδισμός προπαγάνδας. Στέλνουν ιμάμηδες στην περιοχή [που επλήγη από τον σεισμό] καθώς και κεφάλαια. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο σεισμός εδραίωσε τις κομματικές βάσεις αντί να μειώσει τις πολιτικές διαιρέσεις».

Στην πραγματικότητα, ο Özer Sencar, ο ιδρυτής της Metropoll, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Τουρκίας, είπε ότι ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχασε έδαφος μετά τον σεισμό, το έκανε πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο. Η έρευνα του Sencar δείχνει ότι το AKP υποχώρησε 4 μονάδες τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας στην πιστή βάση του 30%, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) - το κύριο κοσμικό κόμμα της αντιπολίτευσης - έχασε επίσης, υποχωρώντας 2 μονάδες στο 20%.

Εν τω μεταξύ, η συμμαχία του Ερντογάν διατήρησε προβάδισμα περίπου 7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της συνδυασμένης αντιπολίτευσης, περισσότερο εάν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι κατανεμηθούν αναλογικά. Σύμφωνα με τις έρευνες της Metropoll, το 39% των υποστηρικτών του AKP κατηγορούν τις κατασκευαστικές εταιρείες και το 20% κατηγορούν τους δήμους για τον τρομερό απολογισμό των νεκρών. Μόλις το 11% κατηγορεί την κυβέρνηση.

«Η κυβερνητική βάση βλέπει τους σεισμούς ως θέλημα Θεού ή θεωρεί υπεύθυνες κατασκευαστικές ομάδες και τοπικούς δήμους», είπε ο Σενκάρ. «Υπάρχει μια καλή πιθανότητα η κυβέρνηση να μην χάσει σημαντικό αριθμό ψήφων». Αυτή είναι επίσης η εντύπωση που δίνουν οι ψηφοφόροι στο Φατίχ, μια παραδοσιακά συντηρητική γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, όπου οι άνθρωποι φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι με την απάντηση της κυβέρνησης.

«Πιστεύω ότι η Τουρκία θα το ξεπεράσει αυτό», είπε ο Şeyma Karakaş, εθελόντρια της IHH, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης κοντά στην κυβέρνηση που έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στα νοτιοανατολικά. «Το κράτος μας είναι πολύ δυνατό. . . Από την πρώτη μέρα, η κυβέρνηση ήταν παρούσα στην περιοχή».

Η Yüsra Türk, μια 20χρονη φοιτήτρια νοσοκόμα που ετοιμαζόταν να προσευχηθεί στο τέμενος Fatih, είπε ότι το γεγονός ότι ο σεισμός έπληξε 10 πόλεις στην περιοχή δυσκόλεψε πολύ την κυβέρνηση να διαχειριστεί την καταστροφή. Καμία κυβέρνηση στον κόσμο, υποστήριξε, δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί με τέλειο τρόπο.

Η φίλη της Merve Duru Ocaktan, φοιτήτρια οδοντιατρικής, πρόσθεσε ότι τα τρομακτικά πράγματα που διάβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν κυρίως ψέματα εναντίον της κυβέρνησης. Και οι δύο φοιτητές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν ξανά το ΑΚΡ, παρά τον σεισμό. «Όσο το AKP είναι στην εξουσία, υπάρχει ακόμα ελπίδα για εμάς», είπε η Ocaktan. «Εάν η αντιπολίτευση έρθει στην εξουσία, μπορεί να χάσουμε τα δικαιώματά μας σχετικά με τη μαντίλα, την εκπαίδευση και τις υποτροφίες».

Πολλοί ψηφοφόροι του ΑΚΡ βλέπουν τον Ερντογάν ως «απελευθερωτή», τον άνθρωπο που έφερε δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία σε παραμελημένες παραγκουπόλεις και αγροτικά φυλάκια στο παρελθόν - κυρίως λόγω του πάθους του για την κατασκευή. Άνοιξε επίσης τον δρόμο για τους ευσεβείς Τούρκους να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην εθνική ζωή, παλεύοντας ενάντια στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την παλιά κοσμική ελίτ της χώρας - κυρίως για τις γυναίκες που φορούσαν μαντίλα, στις οποίες προηγουμένως είχαν απαγορευτεί από πολλές θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Πινακίδες στο Βόσπορο

Η κυβέρνηση διεξάγει αυτή τη στιγμή μια μαζική επικοινωνιακή εκστρατεία, καλύπτοντας την Κωνσταντινούπολη με μηνύματα ενότητας και εθνικού πένθους σε διαφημιστικές πινακίδες, αφίσες και οθόνες. Αλλά η εθνική ενότητα φτάνει μόνο μέχρι εκεί. Στο Esenler, ένα προπύργιο του AKP όπου η υποστήριξη για το κόμμα ξεπέρασε το 60% στις τοπικές εκλογές του 2019, αφίσες με τα πρόσωπα δύο από τις κύριες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης — του αρχηγού του CHP Kıλιτσντάρογλου και της συμμάχου του, της αρχηγού του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, είχαν παραβιαστεί. Ο υποψήφιος για την προεδρία είχε γρατσουνιστεί στο πρόσωπο, ενώ τα μάτια της Ακσενέρ είχαν βγει. Οι φωτογραφίες του Ερντογάν παρέμειναν άθικτες.

Αλλά και εδώ η υποστήριξη του Ερντογάν μειώνεται — αν και λιγότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς, και η αντιπολίτευση παραμένει πολύ πίσω. Χαλαρώνοντας σε ένα σπίτι αποκλειστικά για άντρες, ο Μπαρις Μπαλτσί, ένας 21χρονος φοιτητής ακτινολόγος που αρνήθηκε να δώσει το πραγματικό του όνομα, είπε ότι προσφέρθηκε να πάει εθελοντικά στο Kαχρανμάνμαρας, το επίκεντρο του σεισμού, με την Ερυθρά Ημισέληνο, αλλά πρόσθεσε ότι η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό που παρουσίασαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

«Η κυβέρνηση δεν έστειλε βοήθεια σε ορισμένα μέρη. Δεν υπήρχαν σκηνές, ούτε θερμάστρες, ούτε νερό. Γιατί δεν έστειλαν τον στρατό στην περιοχή εξαρχής;». ρώτησε. Ο Μπαλτσί είπε ότι η οικογένειά του εξακολουθεί να υποστηρίζει το AKP. Ωστόσο, δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Ερντογάν. Μάλιστα δεν πρόκειται να ψηφίσει καθόλου.

Ο Nετσατί Οζκάν, στρατηγικός επικοινωνίας και σύμβουλος του δημάρχου Ιμάμογλου, υποστήριξε ότι μια οικονομική κρίση ή ένας τέτοιος καταστροφικός σεισμός μπορεί να μην είναι αρκετός για θεμελιώδη πολιτική αλλαγή. Είπε ότι στα αυταρχικά καθεστώτα, παρά τις μεγάλες κρίσεις και τις καταστροφές, η αλλαγή δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

«Η αντιπολίτευση χρειάζεται μια νέα αφήγηση για το πώς η Τουρκία και οι ζωές των λαών της μπορεί να είναι καλύτερες», είπε ο Οζκάν. «Ο σεισμός μας έδειξε ότι το έδαφος είναι έτοιμο για αλλαγή, αλλά αυτή η διαδικασία δεν πρόκειται να είναι αυτόματη».

Πηγή: Politico