ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός μεγέθους 5.4 Ρίχτερ στην Κίνα: Τουλάχιστον 21 τραυματίες και κατάρρευση κτηρίων

Σεισμός μεγέθους 5.4 Ρίχτερ στην Κίνα: Τουλάχιστον 21 τραυματίες και κατάρρευση κτηρίων
CCTV via AP.

Σεισμός μεγέθους 5.4 Ρίχτερ «ταρακούνησε» την ανατολική Κίνα. Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ, εκατοντάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την ανατολική Κίνα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (USGS), με τις αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 21 τραυματίες και καταρρεύσεις περισσότερων 100 κτηρίων. Ο σεισμός κατεγράφη 26 χιλιόμετρα νότια της πόλης Ντέτσου, στην επαρχία Σαντόνγκ, σε βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το USGS.

Ο σεισμός μεγέθους 5.4 Ρίχτερ στην ανατολική Κίνα έγινε αισθητός ακόμη και στο Πεκίνο αλλά και τη Σανγκάη, περίπου 800 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο.

Το σύστημα “PAGER” του USGS, που προβλέπει τις συνέπειες των σεισμών, εξέδωσε κόκκινο συναγερμό, όπερ σημαίνει ότι υπήρχε κίνδυνος η δόνηση να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και θύματα.

Το Υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Κίνας ανακοίνωσε κινητοποίηση επιπέδου «4» –του υψηλότερου– και απέστειλε σωστικά συνεργεία, προκειμένου να διεξαγάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Σαντόνγκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Παρατηρήθηκαν 52 μετασεισμικές δονήσεις

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, CCTV, επικαλούμενο τις αρχές της επαρχίας, έκανε λόγο για τουλάχιστον «21 τραυματίες» και 156 σπίτια ή κτήρια που «κατέρρευσαν» εξαιτίας του σεισμού. Το δίκτυο ύδρευσης και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές λειτουργούν κανονικά στην περιοχή, όμως, ανεστάλησαν ορισμένα δρομολόγια τρένων το πρωί (06/08).

Σχετικές ειδήσεις