ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός από τη Σεούλ: Η Βόρεια Κορέα θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή το 2024

O Kιμ Γιονγκ Ουν
O Kιμ Γιονγκ Ουν
ΑΡ

H Βόρεια Κορέα ενδέχεται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή το επόμενο έτος, προειδοποιεί η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή το επόμενο έτος, προειδοποίησε η Νότια Κορέα, ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού στην κορεατική χερσόνησο. Η υπηρεσία πληροφοριών της Σεούλ είπε επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ έλαβε βοήθεια από τη Ρωσία για την επιτυχή εκτόξευση ενός αναγνωριστικού δορυφόρου αυτή την εβδομάδα. Ήταν η πρώτη εκτόξευση από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα βοηθούσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κατασκευάσει περισσότερους δορυφόρους.

Η Βόρεια Κορέα είχε στείλει δεδομένα στη Ρωσία για οχήματα εκτόξευσης που χρησιμοποιήθηκαν σε δύο αποτυχημένες προηγούμενες εκτοξεύσεις δορυφόρων και η Μόσχα είχε προσφέρει την ανάλυσή της για τα δεδομένα, δήλωσε ο Yoo Sang-bum, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής πληροφοριών, μετά από ενημέρωση από την υπηρεσία κατασκοπείας.

Η εκτόξευση ήταν «επιτυχής», με τον δορυφόρο να μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη και η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εκτοξεύσει επιπλέον δορυφόρους και να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή το επόμενο έτος, δήλωσε ο Youn Kun-young, άλλο μέλος της επιτροπής. Η τελευταία φορά που η Πιονγιάνγκ δοκίμασε πυρηνική βόμβα ήταν το 2017 -σε μια εγκατάσταση που προφανώς κατεδαφίστηκε πριν από τις συνομιλίες μεταξύ του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το 2018, ο ανταποκριτής του Sky News, Tom Cheshire, ήταν ο μόνος που προσκλήθηκε να παρακολουθήσει μια σειρά από εκρήξεις στο χώρο δοκιμών Punggye-ri πριν από τη συνάντηση. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ισχυρίστηκαν ότι η τοποθεσία είχε αποσυναρμολογηθεί πλήρως στις εκρήξεις «για να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διακοπής των πυρηνικών δοκιμών».

Η Νότια Κορέα ανέστειλε μέρος μιας στρατιωτικής συμφωνίας αφού ο Βορράς αψήφησε τις προειδοποιήσεις για εκτόξευση του κατασκοπευτικού δορυφόρου της. Η κίνηση σημαίνει ότι η Σεούλ θα εντείνει την επιτήρηση κατά μήκος των βορείων συνόρων της, ακυρώνοντας μια ρήτρα που ορίστηκε σε ένα σύμφωνο του 2018 μεταξύ των εθνών. Οι επικριτές είχαν υποστηρίξει ότι η συμφωνία είχε απλώς αποδυναμώσει την ικανότητα της Νότιας Κορέας να παρακολουθεί τα βόρεια σύνορα - ενώ η Βόρεια Κορέα είχε παραβιάσει τη συμφωνία.