ΚΟΣΜΟΣ

Ακσάτα Μούρτι: Η ζάμπλουτη σύζυγος του Σούνακ - Οι επιχειρήσεις, η Ινδία και οι σκοτεινές offshore

To πρωθυπουργικό ζεύγος Σούνακ
To πρωθυπουργικό ζεύγος Σούνακ
ΑΡ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χρησιμοποιεί το μυστικό του όπλο, τη σύζυγό του Ακσάτα Μούρτι για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του. To ζευγάρι γνωρίστηκαν ως φοιτητές στο Στάνφορντ πριν απο δύο δεκαετίες

 

Η Ακσάτα Μούρτι έκανε την έκπληξη πρόσφατα στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ, «διαφημίζοντας» τον σύζυγό της Ρίσι Σούνακ και κάνοντας αστεία σε μια προσπάθεια να....εξανθρωπίσει τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, που καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις. Ανεβαίνοντας στη σκηνή πριν από την ομιλία του ίδιου του Σουνάκ, η Μούρτι - επιχειρηματίας και κόρη ενός μεγάλου Ινδού μεγιστάνα της πληροφορικής - είπε οτι οι δυό τους είναι «ομάδα» και προσπάθησε να αλλάξει τη δημόσια εικόνα του Σουνάκ ως τεχνοκράτη.

Επιβεβαίωσε ότι ο Σουνάκ «απολαμβάνει να βλέπει μία καλή ρομαντική κωμωδία, όσο πιο κωμική τόσο το καλύτερο», αλλά ειρωνεύτηκε ότι τα επεισόδια της επιτυχίας του Netflix με τίτλο «Emily in Paris» «δεν ενημερώνουν την προοπτική του για την ΕΕ». Στο πιο πολιτικό μέρος της ομιλίας της, το έτερον ήμισυ του πρωθυπουργού είπε ότι η προοπτική του συζύγου της θα μπορούσε να συνοψιστεί με μια λέξη - «φιλοδοξία» - και επέμεινε ότι δεν θα απέφευγεποτέ να πει σκληρές αλήθειες.

Αναφερόμενη στη γνωριμία τους πριν από 20 χρόνια είπε οτι την είχε συγκλονίσει η «βαθιά αγάπη του Σουνάκ για το σπίτι του, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ειλικρινής επιθυμία του να εξασφαλίσει ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν τις ευκαιρίες που είχε και εκείνος».

«Μοιράζεται τις αξίες σας και ξέρει πόσο ενδιαφέρεστε για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και για τους αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σήμερα», είπε για έναν ηγέτη Συντηρητικών με αμύθητη προσωπική περιουσία που συχνά κατηγορείται οτι είναι εκτός πραγματικότητας. Ο Σουνάκ ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις καθώς ανέβηκε στη σκηνή για τη δική του ομιλία, αναφερόμενος στη σύζυγό του ως «πραγματικά την καλύτερη μακροπρόθεσμη απόφαση για ένα πιο λαμπρό μέλλον που πήρα ποτέ».

Η Μούρτι διατηρεί γενικά χαμηλό προφίλ από τότε που ανέλαβε ο Σουνάκ, αν και έπαιξε βασικό ρόλο στην παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία. Οι φορολογικές της υποθέσεις τέθηκαν υπό στενό έλεγχο πέρυσι, όταν αποκαλύφθηκε ότι διεκδίκησε φορολογικό καθεστώς εκτός έδρας, μια απόφαση που αργότερα ανατράπηκε.

Κερδίζει περισσότερα από όλο το Εργατικό Κόμμα

Η πρώτη κυρία της Βρετανίας, έχει κερδίσει περισσότερα φέτος από όλους τους βουλευτές των Εργατικών μαζί έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα Evening Standard. Καθώς η Mούρτι έλαβε το τελευταίο μέρισμα 8,6 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία Infosys του πατέρα της, το συνολικό της εισόδημα από μερίσματα φτάνει τις 17.1 εκατομμύρια δολάρια για το έτος. Δεδομένου ότι οι βουλευτές αμείβονται με μισθό 86.584 λιρών, που αντιστοιχεί σε συνδυασμένο μισθό 16,2 εκατομμυρίων δολαρίων για τους 197 βουλευτές των Εργατικών, αυτό σημαίνει ότι η Akshata Murty έχει κερδίσει περισσότερα από ολόκληρο το Εργατικό Κόμμα για το 2023.

Το ζευγάρι μπήκε αρχικά στη λίστα των πλουσίων των Sunday Times το 2022, όταν ο Σουνάκ ήταν ακόμα καγκελάριος, με εκτιμώμενο συνολικό πλούτο 928 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι μετοχές της Infosys, όπου ο Murty έχει μερίδιο περίπου 1%, έχασαν σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας τους, η αξία του ζευγαριού υπολογίζεται τώρα σε περίπου 672 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν μια μείωση 30%.

Η πλειονότητα της καθαρής περιουσίας της Μούρτι προέρχεται από την Infosys, την τεχνολογική εταιρεία της οικογένειάς της, η οποία αποτιμάται σε περίπου 73 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός από τα οφέλη που προκύπτουν από την επιχείρηση του πατέρα της, η Mούρτι είναι επιχειρηματίας από μόνη της.Αφού σπούδασε στο κολέγιο Claremont McKenna College στην Καλιφόρνια, άρχισε να εργάζεται για την Deloitte και τη Unilever. Στη συνέχεια έκανε ένα διάλειμμα για να ολοκληρώσει το MBA της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου συνάντησε έναν μελλοντικό πρωθυπουργό...που φορούσε Prada.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια και εν τω μεταξύ η Μούρτι εντάχθηκε σε ένα ολλανδικό «fund καθαρής τεχνολογίας» στο Σαν Φρανσίσκο» όπου εργάστηκε ως διευθύντρια μάρκετινγκ το 2007, αν και έφυγε γρήγορα για να ξεκινήσει τη δική της εταιρεία μόδας, Akshata Designs. Η εταιρεία δεν είχε επιτυχία και κατέρρευσε μέσα σε τρία χρόνια.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2013, έγινε διευθύντρια του ταμείου επιχειρηματικών κεφαλαίων Catamaran Ventures και βοήθησε να ξεκινήσει το υποκατάστημά του στο Λονδίνο με λίγη βοήθεια από τον σύζυγό της. Η εταιρεία ήταν πολύ πιο επιτυχημένη από την Akshata Designs, αν και ο Σουνάκ έπρεπε να πουλήσει τις μετοχές του στη σύζυγό του όταν έγινε βουλευτής του Ρίτσμοντ το 2015.

Εκτός από την Catamaran Ventures και την περιουσία της Infosys, η Mούρτι είναι επίσης μέτοχος σε τουλάχιστον έξι ακόμη εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Jamie Oliver's Pizzeria, Bloom & Wild, Wendy's εστιατόρια στην Ινδία και New & Lingwood, ένα κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων, το οποίο κατασκευάζει «φράκα και μεταξωτές ρόμπες».

Ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνο επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά είναι και πλουσιότερος ακόμη και από τον Έλτον Τζον. Τον περασμένο Μάρτιο αποκαλύφθηκε ότι ο Σούνακ είχε επίσης εισόδημα άνω των 6 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία τρία χρόνια και είχε 2,27 εκατομμύρια δολάρια μόνο πέρυσι. Ο μισθός του είναι 198.000 δολάρια

Το ζευγάρι έχει επίσης τέσσερα σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Καλιφόρνια, αξίας περίπου 18,3 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας έπαυλης του 19ου αιώνα στο Βόρειο Γιορκσάιρ και ενός ρετιρέ μπροστά στον ωκεανό στη Σάντα Μόνικα.