ΚΟΣΜΟΣ

Εκπληκτική ανακάλυψη στην Βρετανία: Μαρμάρινο άγαλμα 1.800 ετών κάτω από πάρκινγκ

agalma

Οι αρχαιολόγοι έχουν εκπλαγεί για το γεγονός ότι το γλυπτό παραμένει σχεδόν κατάλευκο παρά την ηλικία του, η οποία υπολογίζεται στα 1800 χρόνια

Ένα εκπληκτικό άγαλμα της ρωμαϊκής εποχής ανακάλυψαν εργάτες που δούλευαν σε πάρκινγκ στο Burghley House στην Βρετανία.

Το άγαλμα βρέθηκε κατά τύχη σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων όπου γίνονταν εργασίες, όταν τα μηχανήματα έπεσαν πάνω στο άγαλμα από μάρμαρο σε μία πολυτελή κατοικία του 16ου αιώνα, κοντά στο Stamford, στο Lincolnshire στην Βρετανία, όπου είναι γνωστό ότι έζησαν Ρωμαίοι.

Πρόκειται για ένα κεφάλι γυναίκας εξαιρετικά καλά διατηρημένο.

Χειριστής εκσκαφέα έκανε τυχαία την ανακάλυψη

Τον Απρίλιο του 2023, χειριστής του εκσκαφέα, ανακάλυψε το κεφάλι ενός γλυπτού. Η μαρμάρινη κεφαλή είχε χρονολογηθεί στον Πρώτο ή τον Δεύτερο Αιώνα μ.χ. Δύο εβδομάδες μετά την κεφαλή, ανακαλύφθηκε και το μπούστο, το υπόλοιπο μαρμάρινο τμήμα της προτομής, στην οποία στηριζόταν το κεφάλι.

Στο μαρμάρινο κεφάλι βρέθηκε ένας σιδερένιος πείρος, ο οποίος πιθανόν προστέθηκε τον 18ο αιώνα: «ο πείρος μάλλον στερέωνε την κεφαλή στην προτομή ή σε κάποιο βάθρο», λένε οι αρχαιολόγοι. Η προσθήκη του πείρου ήταν μία προσαρμογή που γινόταν από τους Ιταλούς εμπόρους αρχαίων, με σκοπό να κάνουν τα αρχαία ευρήματα πιο ελκυστικά για αγορά από τους αριστοκράτες που έκαναν περιοδείες.

Εικάζεται ότι, το γλυπτό του Burghley έφτασε εκεί κατά τη διάρκεια μίας από τις δύο περιοδείες που ευγενής της περιοχής, στην Ιταλία, κατά το 1760, όταν αγόρασε τότε πολλά αρχαία αντικείμενα. Στο άγαλμα απεικονίζονται τα «όμορφα χαρακτηριστικά μίας κυρίας από τη Ρώμη», ανέφεραν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, το πώς μπορεί να θάφτηκαν η προτομή και η κεφαλή, παραμένει μυστήριο. Οι εξηγήσεις ποικίλλουν, ενώ πιθανολογείται ότι μπορεί να έγινε διάρρηξη στο Burghley House ή, τα αντικείμενα να πετάχτηκαν από κάποιον και στη συνέχεια να καλύφθηκαν απ’ το χώμα.