ΚΟΣΜΟΣ

Θα γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ;

Θα γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ;

Με δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, θα αποφασίσουν οι Πορτορικανοί, για το εάν το νησί τους θα αποτελέσει την 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

Οι Πορτορικανοί ψηφοφόροι θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα για το πολιτικό καθεστώς του νησιού τους, για τέταρτη φορά, μετά από τις ψηφοφορίες του 1967, του 1993 και του 1998.

Σε όλα αυτά τα δημοψηφίσματα είχε εγκριθεί το καθεστώς της «ελεύθερης πολιτείας, συνδεδεμένης με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Δύο ερωτήσεις θα τεθούν στους ψηφοφόρους: «Συμφωνείτε να διατηρήσουμε το τρέχον πολιτικό και εδαφικό καθεστώς». Και ανεξάρτητα από το πρώτο ερώτημα: «Αναφέρατε ποια από τις παρακάτω επιλογές προτιμάτε: να γίνουμε Πολιτεία, να ζητήσουμε ανεξαρτησία, ή να είμαστε αυτοκυβέρνητη συνδεδεμένη Πολιτεία».

Σημειώνεται ότι το Πουέρτο Ρίκο (που σημαίνει πλούσιο λιμάνι), παραχωρήθηκε από την Ισπανία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1898. Οι Πορτορικανοί είναι πολίτες των ΗΠΑ από το 1917, αλλά δεν πληρώνουν ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος, εκτός και αν ζουν σε αμερικανικό έδαφος.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία αυτή θα συμπέσει με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αλλά οι Πορτορικανοί, αν και πολίτες των ΗΠΑ, δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές αυτές.