ΚΟΣΜΟΣ

«Να αναγνωρίσει η Δύση το δικαίωμα του Ιράν στην πυρηνική ενέργεια»

«Να αναγνωρίσει η Δύση το δικαίωμα του Ιράν στην πυρηνική ενέργεια»

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κάλεσε σήμερα τη Δύση να αναγνωρίσει το δικαίωμα της χώρας του να εμπλουτίζει ουράνιο στο έδαφός της, ένα ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών που διατυπώνουν οι δυτικές χώρες και το Ισραήλ όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Δύση θα πρέπει να αποδεχθεί "όλα τα δικαιώματα του ιρανικού έθνους, ιδίως το δικαίωμά του (στην πυρηνική ενέργεια) και στον εμπλουτισμό ουρανίου στο έδαφός του, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων", είπε ο Ροχανί, σε ομιλία που εκφώνησε με την ευκαιρία της ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη.

Ο Ιρανός πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει αύριο το πρωί για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του. Οι μεγάλες δυνάμεις θεωρούν ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα υπό την κάλυψη του προγράμματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς, κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά από την Τεχεράνη.

"Εάν (η Δύση) δεχτεί αυτά τα δικαιώματα, ο ιρανικός λαός που είναι λογικός, φιλειρηνικός και φιλικός, είναι έτοιμος να συνεργαστεί και θα μπορέσουμε όλοι μαζί να διευθετήσουμε τα προβλήματα της περιοχής, ακόμη και όλου του κόσμου. Ο ιρανικός λαός θέλει ανάπτυξη και δεν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα", τόνισε ο Ροχανί.

Στη Νέα Υόρκη, ο Ιρανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα έχει συνομιλίες με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και η Γερμανία) με στόχο τη διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, στην τελευταία έκθεσή της στα τέλη Αυγούστου ανέφερε ότι το Ιράν συνεχίζει να αναπτύσσει τις δυνατότητές του στον εμπλουτισμό ουρανίου.