ΚΟΣΜΟΣ

Φυλακή για ένα χρόνο και κοινωφελείς υπηρεσίες θέλει ο Καβαλιέρε

Φυλακή για ένα χρόνο και κοινωφελείς υπηρεσίες θέλει ο Καβαλιέρε

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα ζητήσει να εκτίσει την ποινή φυλάκισης η οποία του επιβλήθηκε για φορολογική απάτη προσφέροντας κοινωφελές έργο κι όχι παραμένοντας υπό κατ' οίκον κράτηση, όπως δήλωσε ένας δικηγόρος του στο πρακτορείο ειδήσεων AGI σήμερα.


Ο κεντροδεξιός πολιτικός, 77 ετών, κρίθηκε ένοχος για απάτη διότι ο τηλεοπτικός του όμιλος, ο Mediaset, έδινε στις αρχές ψευδή στοιχεία για τα ποσά τα οποία κατέβαλε για πνευματικά δικαιώματα ώστε να μειώνονται οι φορολογικές του οφειλές. Καταδικάστηκε σε ποινή 4 χρόνων φυλάκισης, εκ των οποίων τα 3 έτη έχουν παραγραφεί. Θα εκτίσει την ποινή του είτε μένοντας υπό κατ' οίκον κράτηση ή προσφέροντας κοινωφελείς υπηρεσίες, λόγω της ηλικίας του.
Ο δικηγόρος Φράνκο Κόπι δήλωσε στο πρακτορείο ότι θα υποβάλει το αίτημα του Μπερλουσκόνι σε δικαστήριο του Μιλάνου μέσα σε μία εβδομάδα κι ότι οι λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν αργότερα.
Οι κοινωφελείς υπηρεσίες εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων—από την φροντίδα γηραιών και αναπήρων ανθρώπων ως τον καθαρισμό πάρκων και πεζοδρομίων κ.ά. Δεν είναι ακόμα σαφές τι θα κληθεί ακριβώς να κάνει ο δισεκατομμυριούχος Μπερλουσκόνι, που ελάχιστοι στην Ιταλία θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα μάζευε ξερά φύλλα από ένα πάρκο ή ότι θα σκούπιζε ένα πεζοδρόμιο, για παράδειγμα.
Τα συνεχιζόμενα προβλήματα που έχει με την δικαιοσύνη ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εφεσιβάλει πολλές άλλες καταδίκες του, π.χ. για πληρωμένο σεξ με ανήλικη και την δημοσίευση υποκλαπεισών συνομιλιών, απειλούν να τερματίσουν την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του στα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας για δύο δεκαετίες. Ο Μπερλουσκόνι επιμένει να λέει ότι οι αλλεπάλληλες δίκες του οφείλονται σε αριστερούς δικαστές που θέλουν να τον καταστρέψουν πολιτικά.