ΚΟΣΜΟΣ

Κάμερον: Κρατήσαμε τη χώρα ενωμένη - Τώρα θα προχωρήσουμε

Κάμερον: Κρατήσαμε τη χώρα ενωμένη - Τώρα θα προχωρήσουμε

Δηλώνοντας την ικανοποίησή του για την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο βρετανός πρωθυπουργός έδειξε ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει άμεσα στην παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στο Εδιμβούργο.

Υπερασπιζόμενος την απόφασή του να επιτρέψει το δημοψήφισμα, είπε πως «η χώρα έμεινε ενωμένη, και τώρα θα προχωρήσουμε» προς θεσμική αναθεώρηση για εκχώρηση αρμοδιοτήτων.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος για την έκβαση της μάχης: Δεν θα περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έχασε την Σκωτία και, ουσιαστικά, διέλυσε το Ηνωμένο Βασίλειο των τελευταίων τριών αιώνων. Όπως σχολιάζει ο Guardian, η κρίση αυτή ήταν για τον Κάμερον ό,τι ήταν τα Φώκλαντς για την Θάτσερ και ο πόλεμος στο Ιράκ για τον Μπλαιρ.

«Τώρα είναι μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται το Ηνωμένο Βασίλειο» είπε. «Είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να υπάρξει μία ισορροπημένη διευθέτηση, δίκαιη προς τον λαό της Σκωτίας αλλά και προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιαστεί γρήγορα το πακέτο που θα δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στην Σκωτία, στα πεδία του καθορισμού και της νομής της φορολογίας και του συστήματος περίθαλαψης.

Το πλαίσιο, είπε, θα έχει παρουσιαστεί τον Νοέμβριο και το σχετικό νόμοσχέδιο θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο.

Ο Κάμερον σημείωσε ότι η παραχώρηση ενισχυμένων αρμοδιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να γίνει και για την Ουαλία, την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Όσον αφορά την ίδια τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, είπε πως το αποτέλεσμα ήταν «καθαρό». «Το ζήτημα έκλεισε για μία γενιά, δεν μπορεί να υπάρξουν αμφισβητήσεις, επαναλήψεις, ακούσαμε τη θέληση του λαού της Σκωτίας» τόνισε.

Υπερασπίστηκε δε ως σωστή την απόφαση να στηθεί η κάλπη και τη διατύπωση του ερωτήματος «με ξεκάθαρο τρόπο». «Στη Βρετανία, τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλύονται ειρηνικά, στην κάλπη» τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Σκωτία: Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του «ΟΧΙ» - Παραμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο

Νικ Κλεγκ: Να δοθούν περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία

Ρoή Ειδήσεων