ΚΟΣΜΟΣ

Θέμα συζήτησης για Γαλλία-Τουρκία η προέλαση των τζιχαντιστών στην Κομπάνι

Θέμα συζήτησης για Γαλλία-Τουρκία η προέλαση των τζιχαντιστών στην Κομπάνι

Θεωρώντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να σταματήσει η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη μεθοριακή πόλη Κομπάνι, η Γαλλία συζητά με την Τουρκία τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

«Πολλά διακυβεύονται στο Κομπάνι και πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να σταματήσουμε και να απωθήσουμε τους τρομοκράτες του Ντάες» (σ.σ. η αραβική ονομασία του Ισλαμικού Κράτους) είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο.

«Μια τραγωδία είναι σε εξέλιξη και πρέπει όλοι να αντιδράσουμε», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι το Κομπάνι ή Άιν αλ Άραμπ, όπως είναι η αραβική ονομασία της πολιορκημένης πόλης, είναι έτοιμο να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ο Φαμπιούς είπε ότι μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να μιλήσει με τον Ερντογάν αργότερα σήμερα ώστε να εξετάσουν με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι δύο χώρες "σε αυτήν την επείγουσα κατάσταση".

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δεν εξήγησε τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να προσφέρει το Παρίσι ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι απέφυγαν να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Φαμπιούς, που θα συναντηθεί με τον Τσαβούσογλου την Παρασκευή στο Παρίσι, επανέλαβε μόνο ότι η Γαλλία θα εντείνει την υποστήριξή της προς τον υπό διάλυση Ελεύθερο Συριακό Στρατό. "Ενισχύουμε επίσης τη συνεργασία μας με τις δυνάμεις που μάχονται τον Ισλαμικό Στρατό επί του πεδίου", κατέληξε.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη δυτική χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που έπληξε τους τζιχαντιστές στο Ιράκ. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει δύο αεροπορικές επιδρομές ενώ εξόπλισε και τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά. Έχει όμως αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επιχειρήσεις και στη Συρία, τονίζοντας ότι θα φροντίσει μόνο να ενισχύσει και να εκπαιδεύσεις τους μετριοπαθείς αντάρτες.

Διαβάστε επίσης:

Στη δημοσιότητα οι εκθέσεις προόδου Τουρκίας-Σκοπίων