ΚΟΣΜΟΣ

ΙΚ: Στρατολογεί οικογένειες και χτίζει το χαλιφάτο

ΙΚ: Στρατολογεί οικογένειες και χτίζει το χαλιφάτο

Η προπαγάνδα του ΙΚ βρίσκει το στόχο της, σε οικογένειες που εγκαταλείπουν ακόμη και χώρες της Δύσης για να ζήσουν στα εδάφη που ελέγχουν οι μαχητές.

Της Κατερίνας Τζαβάρα

Πριν λίγες μέρες, το γύρο του κόσμου έκανε η φωτογραφία ενός Σύρου πατέρα, πάνω σε ένα φορτηγό στα ελεγχόμενα από το Ισλαμικό Κράτος συριακά εδάφη, που κρατούσε στο ένα του χέρι το όπλο και στο άλλο το νεογέννητο γιο του.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε άπειρες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως η ζωντανή απόδειξη ότι αυτός ο νέος άνθρωπος (31 ετών ήταν) μαζί με τη γυναίκα του, πήραν τα τέσσερα, γεννημένα στο Λονδίνο παιδιά τους, κι επέστρεψαν στην πατρίδα τους, όπου γεννήθηκε το πέμπτο, για να ζήσουν στη γη όπου οι μαχητές του ΙΚ φιλοδοξούν να φτιάξουν το χαλιφάτο τους και να κυβερνήσουν τον κόσμο.

Το κάλεσμα των μαχητών απευθύνθηκε εξάλλου ανοιχτά σε γιατρούς, νοσοκόμες, δικηγόρους, μηχανικούς και Σύρους κάθε ειδικότητας, ενθαρρύνοντάς τους να κατοικήσουν μαζί με τις οικογένειές τους στο υπό σύσταση χαλιφάτο, όπου θα επιβληθεί ο νόμος της Σαρία και η ζωή θα κυλά σύμφωνα με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των προγόνων τους.

Ολόκληρες οικογένειες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό κι άφησαν άφωνους τους αναλυτές που μελετούν την εξτρεμιστική οργάνωση.

«Αυτές οι οικογένειες πιστεύουν ότι κάνουν το σωστό», σχολιάζει η Μέλανι Σμιθ, διεθνούς κέντρου μελέτης για τη ριζοσπαστικοποίηση του Λονδίνου. «Νομίζουν ότι αγγίζουν μια ουτοπία».

Σε αντίθεση με την αλ-Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος έχει υπό τον έλεγχό του εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία. Μάλιστα έχει καταλάβει ήδη υπάρχοντα σχολεία, νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια κοινότητα και να μπορεί να προσελκύσει κι άλλες οικογένειες.
Στην πόλη της Ράκα, προπύργιό τους, οι μαχητές ίδρυσαν μια κλινική για μέλλουσες μητέρες, με γυναίκες γυναικολόγους και μαιευτήρες, που έχουν σπουδάσει στη Βρετανία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 15 χιλιάδες άτομα έχουν ήδη εγκατασταθεί στα εδάφη του ΙΚ, ανάμεσά τους ακόμη και πολίτες από δυτικές χώρες. Αν και δεν είναι δυνατή η ακριβής εκτίμηση της κατάστασης, θεωρείται ότι οι περισσότερες οικογένειες προέρχονται από την Τυνησία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες.

Τα κίνητρα είναι πολλά και διαφορετικά. Μαρτυρίες ανθρώπων που παρασύρθηκαν κι ύστερα έκαναν πίσω συγκλονίζουν και δείχνουν την άλλη διάσταση. Εκείνη όμως που επικρατεί έχει να κάνει με τους άλλους. Αυτούς που ελπίζουν σε μια νέα δομή κράτους υπό το ΙΚ και στρατολογούνται, έχοντας χωνέψει για τα καλά την προπαγάνδα των φανατικών ισλαμιστών.

(Πηγές: Reuters, Washington Post)

Σχετικές ειδήσεις