ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Εικόνες από την εξουδετέρωση του δράστη - στη δημοσιότητα η ταυτότητά του

Δανία: Εικόνες από την εξουδετέρωση του δράστη - στη δημοσιότητα η ταυτότητά του

Οι πρώτες εικόνες αμέσως μετά την εξουδετέρωση του δράστη των επιθέσεων στην Κοπεγχάγη δόθηκαν στη δημοσιότητα. Γνωστή και η ταυτότητα του 22χρονου.Δύο οι συλληφθέντες που ανακρίνονται, μετά από επιχείρηση της αστυνομίας σε ίντερνετ καφέ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας που κείτεται νεκρός μπροστά από την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού Norrebro της Κοπεγχάγης, τα ξημερώματα της Κυριακής, πιστεύεται πως είναι ο δράστης των δύο επιθέσεων, σε ένα πολιτιστικό κέντρο και μία συναγωγή, επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

drasths
drasthw

Επρόκειτο για τον Ομάρ Ελ Χουσείν, έναν 22χρονο που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Δανία.

drasths 2

Ο νεαρός είχε αποφυλακισθεί μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, μετά την έκτιση ποινής για επίθεση με μαχαίρι.

omar

Ο 55χρονος Finn Nørgaard έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του ενόπλου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ελευθερία του λόγου, σε ένα καφέ της πρωτεύουσας.

55xronos

Λίγο αργότερα, ο 37χρονος αστυνομικός φρουρός της συναγωγής, Dan Uzan πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

37xronos copy

Στο πλαίσιο επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης, η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις υπόπτων.

Ο δράστης, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, πιστεύεται πως ήταν ένας «μοναχικός λύκος», παλιός γνώριμος της αστυνομίας, που εμπνεύστηκε από τις ακραίες ιδέες τζιχαντιστών και θέλησε να μιμηθεί τις επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου στο Παρίσι. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του ίδιου από κάμερα ασφαλείας. Το μόνο που έχει ανακοινώσει η αστυνομία, ως προς την ταυτότητα του δράστη, είναι πως ήταν 22 χρόνων, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Δανία.

kamera asfaleias

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία, με εκατοντάδες ανθρώπους να αφήνουν λουλούδια και μηνύματα συμπαράστασης στη συναγωγή, όπου έχασε τη ζωή του ο άτυχος φρουρός.

synagwgh

Στο σημείο έφτασε και η πρωθυπουργός της χώρας, η οποία νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει ως "κυνική τρομοκρατική επίθεση" την πράξη του δράστη.

"Οι ίδιοι στόχοι" επλήγησαν χθες στην Κοπεγχάγη και τον Ιανουάριο στις επιθέσεις του Παρισιού, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποχωρώντας από την πρεσβεία της Δανίας όπου εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον δανικό λαό.

"Οι ίδιοι στόχοι επελέγησαν από τους τρομοκράτες...είναι προφανές ότι υπάρχει εδώ μία σχέση, που δεν παραπέμπει στην ύπαρξη δικτύου, αλλά απλώς αποδεικνύει την ίδια αποφασιστικότητα των τρομοκρατών να πλήττουν αυτό που είμαστε, αυτό που αντιπροσωπεύουμε, τις αξίες της ελευθερίας, του δικαίου, της προστασίας που κάθε πολίτης, όποια και αν είναι η θρησκεία του, πρέπει να μπορεί να απολαμβάνει", είπε.

Λόγω της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης, τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα είναι ενισχυμένα, με εκατοντάδες αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός.

enisxymena metra

Σχετικές ειδήσεις