ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο 6.000 Παλαιστίνιοι έχουν απομείνει στον καταυλισμό του Γιαρμούκ

Μόνο 6.000 Παλαιστίνιοι έχουν απομείνει στον καταυλισμό του Γιαρμούκ

Μόνο 6.000 κάτοικοι παραμένουν ακόμη στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιάρμουκ, στα περίχωρα της Δαμασκού, μετά τις σφοδρές μάχες και την επίθεση που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προκειμένου να τον καταλάβουν, ανέφεραν σήμερα οι συριακές αρχές.

Όταν το ΙΚ εξαπέλυσε την επίθεσή του, στις αρχές του μήνα, στο Γιάρμουκ είχαν απομείνει 18.000 άνθρωποι, από τους 160.000 που ζούσαν εκεί πριν από τον πόλεμο της Συρίας. Σύμφωνα με Σύρους αξιωματούχους αλλά και με εκπροσώπους του ΟΗΕ, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκατασταθεί πλέον σε άλλες περιοχές, κυρίως στα νοτιοανατολικά.

"Ο αριθμός αυτών που παραμένουν είναι μικρότερος των 6.000 (...) και η έξοδος των ανθρώπων συνεχίζεται", είπε ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Όμραν Ζοάμπι.

Μέχρι το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ζούσαν στο Γιάρμουκ περίπου 160.000 Παλαιστίνιοι, πρόσφυγες από τον πόλεμο του 1948 με το Ισραήλ και απόγονοί τους. Η κατάσταση στον καταυλισμό είχε επιδεινωθεί από το 2013, όταν πολιορκήθηκε από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να οδηγηθούν στη λιμοκτονία.

Ο Πιερ Κράχενμπουλ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι βασικός στόχος του Οργανισμού πλέον είναι να στηρίξει όσους έχουν εγκαταλείψει το Γιάρμουκ. "Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις πραγματικότητες που αντιμετωπίζουμε (...) επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα στο πώς θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που φεύγουν", είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είπε ότι οι κάτοικοι του Γιάρμουκ βρίσκονταν πλέον σε αδιέξοδο αφού είχαν να αντιμετωπίσουν από τη μία τους ένοπλους τζιχαντιστές του ΙΚ μέσα στον καταυλισμό και τις κυβερνητικές δυνάμεις απ' έξω.

Σχετικές ειδήσεις