ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,9R (photos&videos)

Νεπάλ: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,9R (photos&videos)

Με πολύ γρήγορο ρυθμό αυξάνεται, δυστυχώς, ο αριθμός των θυμάτων από τον ισχυρότατο σεισμό που «χτύπησε» το Νεπαλ το πρωί του Σαββάτου (λίγο πριν το μεσημέρι τοπική ώρα). Σύμφωνα με μια πρώτη ανακοίνωση των τοπικών Αρχών, οι νεκροί έχουν ήδη φτάσει τους 114, ανεπίσημα, όμως, γίνεται λόγος για τουλάχιστον 174 θανάτους. Τριάντα οι τραυματίες από τη χιονοστιβάδα στο Έβερεστ.

Οι προβλέψεις για τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων μόνο ευοίωνες δεν είναι, καθώς όπως πολλοί ανταποκριτές μεγάλων διεθνών Μέσων στο Κατμαντού αναφέρουν ότι οι παγιδευμένοι σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει είναι εκατοντάδες.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην πόλη Ποκχάρα, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Κατμαντού και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 14,88 χλμ.. Μία περίπου ώρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, που έγινε αισθητός σε Ινδία, Μπαγκλαντές και Πακιστάν, ακολούθησε ισχυρότατος μετασεισμός μεγέθους 6,6R, καθώς επίσης και αρκετοί ακόμη που ξεπέρασαν τα 5R.

Τα πρώτα λεπτά μετά τον σεισμό ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος στους δρόμους, ενώ τα νοσοκομεία στο Κατμαντού υποδέχονταν εκατοντάδες τραυματίες.

Βάσει των αρχικών πληροφοριών, τα πρώτα θύματα είναι μια 15χρονη που καταπλακώθηκε από τοίχο του σπιτιού της σε πόλη της Ινδίας που συνορεύει με το Νεπάλ, ένα νεαρό κορίτσι πάνω στο οποίο έπεσε ένα άγαλμα κι ένας άνδρας ο οποίος εντοπίστηκε στα συντρίμμια ιστορικού πύργου του 19ου αιώνα που επίσης κατέρρευσε.

Ο Πύργος Νταράρα, που χτίστηκε το 1832, ήταν ένα ιστορικό ορόσημο και από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Ήταν ανοιχτός για το κοινό εδώ και δέκα χρόνια και στον όγδοο όροφό του είχε ένα μπαλκόνι απ' όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα.

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στον πύργο την ώρα του σεισμού, τα μέσα ενημέρωσης του Νεπάλ ωστόσο κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 παγιδευμένους στα συντρίμμια, την ίδια ώρα βέβαια που ξένα δίκτυα αναφέρουν ότι οι επισκέπτες ήταν περίπου 400!

Οι Αρχές έχουν ζητήσει από τον κόσμο να βγει εγκαταλείψει τα σπίτια του, καθώς οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν θα προκαλέσουν νέο κύμα ζημιών στα ήδη «ταλαιπωρημένα» από το πρώτο χτύπημα κτίρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας του σεισμού προκλήθηκαν χιονοστιβάδες στο όρος Έβερεστ με αποτέλεσμα να υπάρχουν κι εκεί τουλάχιστον 30 τραυματίες.

Η Google αρωγός στην εύρεση αγνοουμένων από τον σεισμό του Νεπάλ

Σχετικές ειδήσεις