ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή Airbus: «Ψεύτικοι οι ανιχνευτές για βόμβες στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ»

Συντριβή Airbus: «Ψεύτικοι οι ανιχνευτές για βόμβες στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ»

Το Λονδίνο επισημαίνει τα κενά ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ - Βρετανός σύμβουλος ασφαλείας υποστηρίζει ότι οι ανιχνευτές για βόμβες είναι ψεύτικοι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κατήγγειλε σήμερα τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα ασφαλείας του αεροδρομίου της Αιγύπτου απ’ όπου απογειώθηκε το ρωσικό Airbus, η συντριβή του οποίου, σύμφωνα με το Λονδίνο, οφείλεται στην έκρηξη μιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τον Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος συνάντησε μια ομάδα δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, οι ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ επέτρεψαν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να διαπράξει την πρώτη της βομβιστική επίθεση σε ένα αεροπλάνο εν πτήσει.

«Δεν πιστεύω ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος που να μην αναγνωρίζει ότι το πιθανότερο [είναι πως] πρόκειται για έναν εκρηκτικό μηχανισμό» επισήμανε ο Βρετανός υπουργός και προσέθεσε ότι αρκεί μιας μικρού μεγέθους βόμβα και ένας απλός χρονοδιακόπτης για να προκαλέσει κανείς τη συντριβή του αεροσκάφους.

Η συντριβή του αεροσκάφους της ρωσικής εταιρείας Metrojet στη Χερσόνησο του Σινά στοίχισε την ζωή στους 224 επιβαίνοντες και η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη δύο φορές για την επίθεση αυτή.

«Αυτό που τίθεται υπό αμφισβήτηση είναι οι δυνατότητες του συστήματος ασφαλείας στο έδαφος του Σαρμ ελ Σέιχ» υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι βρετανικές αρχές έστειλαν στην Αίγυπτο μια ομάδα εμπειρογνωμόνων αμέσως μετά την τραγωδία προκειμένου να αξιολογήσουν τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται αναλύοντας το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας εδώ και πολλές ημέρες.

Ψεύτικοι οι ανιχνευτές για βόμβες;

Μετά την αεροπορική τραγωδία της 31ης Οκτωβρίου, το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ έχει σχεδόν ερημώσει. Ωστόσο, εκατοντάδες Βρετανοί τουρίστες παραμένουν «εγκλωβισμένοι» ακόμα στα ξενοδοχεία της πόλης, καθώς το αεροδρόμιο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει άμεσα τις πτήσεις επιστροφής.

Sharm el Sheikh sc 3496267a 1

Συνεχώς νέες αποκαλύψεις για τις ελλείψεις στις συνθήκες ασφαλείας στο θέρετρο βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας. Σήμερα, μια νέα δήλωση του κορυφαίου Βρετανού συμβούλου ασφαλείας ταράσσει τα νερά και ενισχύει τα σενάρια περί τρομοκρατικής ενέργειας στο Airbus.

Ο Paul Biddiss δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Mirror: «Αν αυτοί είναι αυτό που μέχρι τώρα φαίνεται (δηλαδή οι συνθήκες ασφαλείας στην πόλη και στο αεροδρόμιο), τότε οι σαρωτές θα μπορούσε να είναι «σκουπίδια». Ο Biddiss έκανε τη δήλωση, αναφερόμενος στους ανιχνευτές που χρησιμοποιεί το προσωπικό ασφαλείας στα ξενοδοχεία του Σαρμ ελ Σέιχ, προκειμένου να εντοπίσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και, υποστήριξε, ότι αυτοί οι ανιχνευτές θα μπορούσε να είναι «ψεύτικοι» και να χρησιμοποιούνται μόνο για να λειτουργούν αποτρεπτικά σε επίδοξους τρομοκράτες.

Συνωμοσία βλέπει η Αίγυτπος

Αιγυπτιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης από την άλλη προβάλλουν τη θεωρία μια «βρετανοαμερικανικής συνωμοσίας» προκειμένου να καταδικάσουν τις χώρες της Δύσης που δημοσίως υποστηρίζουν το σενάριο μιας τρομοκρατικής επίθεσης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αναφορικά με τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους.

Μια γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στην κυβερνητική εφημερίδα Al Ahram συγκρίνει επιπλέον την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την «τριμερή επίθεση», όπως αποκαλεί το Κάιρο τον Πόλεμο του Σουέζ που ξεκίνησαν το 1956 εναντίον της Αιγύπτου η Γαλλία, η Βρετανία και το Ισραήλ.

Στο σκίτσο απεικονίζεται ένας ηλικιωμένος άνδρας να λέει σε έναν νεαρό άνδρα:

«Αυτό που συνέβη στο Σινά μου θυμίζει την τριμερή επίθεση του 1956».

Ο νεαρός άνδρας, ο οποίος φοράει μια μπλούζα όπου αναγράφεται η φράση «αγαπώ την Αίγυπτο» απαντάει:

«Επομένως, οι εχθροί μας είναι οι ίδιοι εδώ και 60 χρόνια. Όμως εμείς θα τους νικήσουμε, Θεού θέλοντος».
Η συντριπτική πλειονότητα των αιγυπτιακών μέσων ενημέρωσης από την πρώτη στιγμή άρχισε να κάνει λόγο για μια «βρετανοαμερικανική συνωμοσία» που έχει στόχο να «εκδικηθεί» την Αίγυπτο λόγω της προσέγγισης του Καΐρου με τη Μόσχα.

Η εφημερίδα Αλ Άχραμ διέβλεψε σήμερα «μια συνωμοσία (...) που έχουν εξυφάνει οι Βρετανοί με τους Αμερικανούς εναντίον του πρόεδρου της Αιγύπτου Σίσι».

Από την πλευρά της η εφημερίδα Al Akhbar, επίσης φιλοκυβερνητική, εξέφρασε την εκτίμηση στο κεντρικό της άρθρο ότι το σενάριο της επίθεσης που προωθείται αποτελεί «ένα πολιτικό και οικονομικό ζήτημα που στοχεύει καταρχάς να εκδικηθεί την Αίγυπτο και τη Ρωσία».

Πρόκειται, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Άσραφ Ασμάουϊ, για «μια ξεκάθαρη απόπειρα να τιμωρηθεί η Αίγυπτος στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα για το άνοιγμα που έκανε προς τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών και την ολοένα και αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών».

Η Ρωσία βέβαια έδειξε να ενστερνίζεται τις βρετανικές θέσεις πολύ σύντομα, συγκεκριμένα έξι ημέρες μετά την τραγωδία, καθώς αποφάσισε τον μαζικό επαναπατρισμό 80.000 τουριστών της και την απαγόρευση κάθε εμπορικής πτήσης με κατεύθυνση το σύνολο της Αιγύπτου.

Μόλις χθες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραδέχθηκε ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ενέργειας.

Σχετικές ειδήσεις