ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σκάνδαλο με «κοπανατζήδες» δημοτικούς υπαλλήλους - Ψώνιζαν και έκαναν βόλτες

Ιταλία: Σκάνδαλο με «κοπανατζήδες» δημοτικούς υπαλλήλους - Ψώνιζαν και έκαναν βόλτες

Φεύγουν από τα γραφεία τους και πάνε για καφέ ή να βγάλουν βόλτα το κατοικίδιό τους ή για ψώνια.

Η πληγή των «κοπανατζήδων υπαλλήλων» συνεχίζει να παραμένει ανοικτή σε πολλές περιοχές της Ιταλίας.

Δυο εισαγγελικές έρευνες, στους δήμους του Τζουλιάνο και της Νόλα, στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, απέδειξαν χάρη σε κρυφές κάμερες και παρακολουθήσεις, ότι πάνω από 100 υπάλληλοι φρόντιζαν προσωπικές τους υποθέσεις εν ώρα εργασίας.

Πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι, αντί να βρίσκονται στα γραφεία τους, έβγαζαν βόλτα τα κατοικίδιά τους, ή πήγαιναν να ψωνίσουν, κυρίως τρόφιμα. Άλλοι συνάδελφοί τους, προφανώς συνένοχοι, «χτυπούσαν», κάθε φορά, μέχρι και πέντε κάρτες αδικαιολογήτως απόντων υπαλλήλων.

Στην έρευνα συμμετείχαν καραμπινιέροι με κρυφές κάμερες και παρακολούθηση των ασυνείδητων υπαλλήλων από το σπίτι τους μέχρι την δουλειά, και στην συνέχεια στις διάφορες «ιδιωτικές τους δραστηριότητες».

Θεωρητικά, θα μπορούσε να ζητηθεί στους «κοπανατζήδες εργαζόμενους» να αποζημιώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση ή να αποφασισθεί η απόλυσή τους. Πρόσφατες περιπτώσεις, όμως, έχουν αποδείξει ότι για την απόφαση απόλυσης ενός υπαλλήλου που αποδεικνύεται ασυνείδητος ή προκαλεί ζημία στην υπηρεσία του, πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί.

Στο σκάνδαλο φέρεται να ενέχεται περίπου το ένα τρίτο των εργαζόμενων στους δυο δήμους αυτούς της Κάτω Ιταλίας.