ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Κιμ: Τώρα τον εμπιστεύομαι, ίσως σε έναν χρόνο το μετανιώσω... (vids)

Τραμπ για Κιμ: Τώρα τον εμπιστεύομαι, ίσως σε έναν χρόνο το μετανιώσω... (vids)

Τη βεβαιότητά του ότι Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση, όπως και την εμπιστοσύνη του στον στο πρόσωπο του Κιμ Γιονγκ Ουν, εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλος του ABC, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής συνάντησής του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και την υπογραφή της συμφωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της Συνόδου.

Σε ερώτηση μάλιστα του ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφου πώς είναι δυνατόν να εμπιστεύεται έναν ανελέητο δικτάτορα και δολοφόνο, ο Τραμπ ήταν σαφής: «Κι όμως, τον εμπιστεύομαι. Ίσως σε έναν χρόνο θα μου πάρεις ξανά συνέντευξη και θα σου πω ότι έκανα λάθος. Είναι πιθανό. Διαπραγματευόμαστε σε υψηλό επίπεδο. Πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν, όλα είναι πιθανά».

Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος υπενθύμισε επίσης στον Αμερικανό πρόεδρο όσα έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Βορέα, για στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, συνθήκες λιμοκτονίας του λαού και δολοφονίες συγγενών του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Τζορτζ, ενεργώ με βάση την κατάσταση που έχω στα χέρια μου. Αυτή είναι η κατάσταση που έχουμε στα χέρια μας, αυτό είναι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και μπορώ μόνο να μιλήσω με βάση την εμπειρία μου. Τον γνώρισα, μίλησα μαζί του. Αυτή η επαφή ξεκίνησε από πολύ νωρίς και ήταν πολύ έντονη. Πιστεύω πραγματικά ότι θέλει να κάνει να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα. Πιστεύω ότι θέλει την αποπυρηνικοποίηση, χωρίς αυτή εξάλλου δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε. Ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από νωρίς και τώρα αυτό θα επιτευχθεί. Είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης «θέλει να κάνει το σωστό».

«Στη ζωή μου έχω κλείσει πολλές συμφωνίες με πολλούς ανθρώπους. Μερικές φορές τα άτομα που δεν εμπιστεύεσαι καθόλου αποδεικνύονται αξιόπιστα και εκείνα που εμπιστεύεσαι τελείως αναξιόπιστα. Πιστεύω ότι θέλει να κάνει όσα λέει», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν το συζητήσαμε αυτό. Δεν θα παίξουμε παιχνίδια πολέμου. Τα βρίσκω πολύ προκλητικά αλλά και δαπανηρά», συμπλήρωσε ο Τραμπ.
Ερωτηθείς αν στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Νότια Κορέα, ο Τραμπ είπε ότι «δεν το έφερε η κουβέντα», ενώ όσον αφορά στην πρόσκληση που απηύθυνε στον Κιμ για να έρθει στις ΗΠΑ ανέφερε με ενθουσιασμό: «Θα μου άρεσε πολύ να έρθει στον Λευκό Οίκο. Ό,τι κι αν χρειαστεί για να γίνει αυτό».

Ο Τραμπ αναχώρησε από τη Σιγκαπούρη μετά τη συνάντησή του με τον Κιμ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε από τη Σιγκαπούρη μετά την ιστορική συνάντηση που είχε εκεί σήμερα με το Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One αναχώρησε από τη Σιγκαπούρη λίγο πριν από τις 18:30 τοπική ώρα (13:30 ώρα Ελλάδος). Προτού αποχωρήσει, ο Τραμπ παραχώρησε μία ακόμη μακρά συνέντευξη Τύπου κατά την οποία εξήρε την ποιότητα της σχέσης του με τον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News και αποσπάσματά της μεταδόθηκαν μετά τη συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη, ο Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Κιμ θα κάνει αμέσως βήματα για την αποπυρηνικοποίηση και ότι η διαδικασία αυτή προχωράει γρήγορα.

«Απλώς πιστεύω ότι τώρα πρόκειται να αρχίσουμε τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας. Πιστεύω ότι επιστρέφει και θα την αρχίσει σχεδόν αμέσως», σημείωσε ο Τραμπ σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του αυτής που μεταδόθηκαν από το Fox.

«Και ήδη το είπε αυτό», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Είναι μια διαδικασία και πραγματικά προχωράει γρήγορα».

Σχετικές ειδήσεις