Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία - Προειδοποίηση από τις ΗΠΑ (video)

Αλέξανδρος Τσοποτός

Η αμερικανική πλευρά κατηγορεί τη Ρωσία για παραβίαση της συμφωνίας για εκεχειρία στην Ουκρανία, τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα την υπέρ της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στα ανατολικά της χώρας.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε χθες, Τρίτη (17/02/2015), προειδοποίηση προς τη Ρωσία καταδικάζοντας "αυστηρά" την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία από "αυτονομιστές που δρουν από κοινού με τις ρωσικές δυνάμεις".

Στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως, αν η Μόσχα συνεχίσει να παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, μόλις τρεις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, "το τίμημα για τη Ρωσία θα είναι πιο βαρύ".

Η παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, επιβεβαιώθηκε επισήμως από τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), επισήμαναν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους.

"Ο αντιπρόεδρος καταδίκασε αυστηρά το γεγονός ότι η Ρωσία και οι αυτονομιστές εμποδίζουν την πρόσβαση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Ντεμπάλτσεβε, επιτρέποντας έτσι στους αυτονομιστές να συνεχίζουν την επίθεσή τους χωρίς καμιά αναστολή", αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, οι αυτονομιστές κατέλαβαν εχθές μεγάλο τμήμα του Ντεμπάλτσεβε, πόλης στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία αποτελεί τις τελευταίες εβδομάδες το πιο θερμό σημείο της γραμμής του μετώπου.

Οι συγκρούσεις εκτός και εντός της πόλης συνεχίζονται, όπως αναφέρει το BBC.