ΚΥΠΡΟΣ

Μαθήτρια πήρε απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Μαθήτρια πήρε απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Δεκαπεντάχρονη μαθήτρια η οποία ζήτησε και πήρε απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, κινδυνεύει τώρα να μείνει στην ίδια τάξη. Η διεύθυνση του λυκείου στο οποίο φοιτά, της απαγόρευσε να απουσιάζει από την αίθουσα διδασκαλίας την ώρα του συγκεκριμένου μαθήματος και ως εκ τούτου, από την έναρξη της χρονιάς μέχρι σήμερα, τιμωρείται με αποβολές κάθε φορά που λείπει.

Το σχολείο, μάλιστα, την προειδοποίησε ότι θα παραμείνει στάσιμη εάν συνεχίσει να μην παρουσιάζεται στα Θρησκευτικά.

Την πιο πάνω υπόθεση εξέτασε η επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου, μετά από παράπονο που υπέβαλαν οι γονείς της μαθήτριας. Συγκεκριμένα, οι παραπονούμενοι αιτήθηκαν απαλλαγής της κόρης τους από τα Θρησκευτικά καθώς είναι Μάρτυρας του Ιεχωβά.

Παρότι το αίτημα εγκρίθηκε, ο διευθυντής του λυκείου απαγόρευσε στη 15χρονη να αποχωρήσει από την τάξη κατά τη διάρκεια του μαθήματος, επικαλούμενος ότι η απαλλαγή αφορά μόνο στη βαθμολόγηση και συμμετοχή και σε καμιά περίπτωση την παρουσία του μαθητή στην τάξη.

Ακολούθως το κορίτσι, με τη συναίνεση των γονιών της, αποφάσισε στις 25 Σεπτεμβρίου να αποχωρήσει από την τάξη. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί από τον διευθυντή με διήμερη αποβολή. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την έκθεση της επιτρόπου, οι γονείς απευθύνθηκαν στην επιθεωρήτρια του σχολείου, η οποία συμφώνησε με τους χειρισμούς του διευθυντή και τους ζήτησε να υπογράψουν δήλωση με την οποία να απαλλάσσουν το σχολείο από οποιαδήποτε ευθύνη για ό,τι τυχόν συμβεί σε περίπτωση απουσίας της κόρης τους από την τάξη κατά την ώρα των Θρησκευτικών.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι τον Οκτώβρη η μαθήτρια κλήθηκε στο γραφείο βοηθού διευθυντή και προειδοποιήθηκε ότι δεν θα προαχθεί στην επόμενη τάξη λόγω απουσιών που θα λαμβάνει σε περίπτωση που συνεχίσει να μην προσέρχεται στο μάθημα. Επιπρόσθετα, της ζητήθηκε να υπογράψει έγγραφο στο οποίο να δηλώνει ότι ενημερώθηκε και προειδοποιήθηκε ότι δεν θα προαχθεί. Μετά από όλα αυτά και μέχρι σήμερα, αναφέρει η κ. Σαββίδου, η μαθήτρια τιμωρείται με αποβολές κάθε φορά που απουσιάζει από τα Θρησκευτικά.

Κατά τη διερεύνηση του παραπόνου, περιήλθε στην αντίληψή της πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου (Σεπτέμβριος 2012) στην οποία αναλύεται η διαδικασία υποβολής αιτημάτων για απαλλαγή από μαθήματα. Στη συγκεκριμένη επιστολή αναφέρεται ότι «η απαλλαγή δεν συνεπάγεται απουσία από την τάξη την ώρα της διδασκαλίας οποιουδήποτε μαθήματος».

Η επίτροπος κρίνει πως «η πρακτική που επιδιώκεται με την πιο πάνω εγκύκλιο, θέτει σοβαρά ζητήματα σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας των μαθητών και των γονιών ή κηδεμόνων τους αφού οι μαθητές που λαμβάνουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, υποχρεούνται να είναι παρόντες στην τάξη». Θεωρεί, κατ’ αρχάς, ότι η πρακτική αυτή στερείται «λογικού ερείσματος» καθώς και νομικού, αφού «είναι προφανές ότι ανατρέπει την ουσία του δικαιώματος της απαλλαγής το οποίο αφορά κυρίως την απόφαση του φορέα του δικαιώματος να μη μετέχει ως δέκτης του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών λόγω των δικών του πεποιθήσεων».

Επομένως, υποστηρίζει η κ. Σαββίδου, «ο εξαναγκασμός μαθητών που έχουν λάβει απαλλαγή να είναι παρόντες κατά τη διδασκαλία του μαθήματος, παραβιάζει ευθέως τη θρησκευτική τους ελευθερία την οποία σκοπεύει ακριβώς να προστατεύσει ο νομοθέτης μέσω της διαδικασίας της απαλλαγής». Συμπληρώνει δε, ότι «η παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας ανακύπτει ακόμη εντονότερα σε περίπτωση που οι μαθητές που απουσιάζουν από τα Θρησκευτικά κατόπιν απαλλαγής, θα κινδυνεύουν να μην προαχθούν στην επόμενη τάξη λόγω προσμέτρησης των απουσιών αυτών ή θα υπόκεινται σε τιμωρία αποβολής».

Οι χειρισμοί του σχολείου στιγμάτισαν το κορίτσι

Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χειρισμοί τόσο της Διεύθυνσης του σχολείου όσο και της αρμόδιας Αρχής, έθιξαν σε σοβαρό βαθμό τη θρησκευτική ελευθερία των γονιών και της μαθήτριας. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το νομικό πλαίσιο, καθορίζει ότι υπεύθυνοι για τη θρησκευτική εκπαίδευση των παιδιών μέχρι την ηλικία των 16 ετών είναι οι γονείς και ως εκ τούτου η Διεύθυνση του σχολείου είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τους ίδιους για ζητήματα που ανακύπτουν και συνδέονται με την άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας των παιδιών τους. Ταυτόχρονα, υποδεικνύει πως η επιβολή της αυστηρότερης τιμωρίας –της αποβολής– από τη Διεύθυνση του λυκείου, «είναι κατά την άποψή μου αδικαιολόγητη καθώς δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε επαχθής προϋπόθεση ή συνέπεια λόγω της άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας». Η κ. Σαββίδου διευκρινίζει πως, αντιλαμβάνεται ότι η διεύθυνση ενήργησε βάσει των όσων προβλέπονται στην εγκύκλιο του υπουργείου. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι η Διεύθυνση είχε στη διάθεσή της ηπιότερα μέτρα προκειμένου να συμμορφωθεί με τις σχετικές οδηγίες. «Οι πιο πάνω χειρισμοί και η επιβολή αποβολής στη μαθήτρια οδήγησαν στον έντονο στιγματισμό ενός νεαρού κοριτσιού, το οποίο πράττει και ενεργεί στη βάση των θρησκευτικών πεποιθήσεων της ίδιας και της οικογένειάς της, γεγονός που αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμά τους», καταλήγει.