ΚΥΠΡΟΣ

Spiegel: «Ελλιπής» ο έλεγχος των κυπριακών τραπεζών

Spiegel: «Ελλιπής» ο έλεγχος των κυπριακών τραπεζών

Στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος στην Κύπρο αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο σημειώνει πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά είχε υποτεθεί.

Το περιοδικό αναφέρει στην ηλεκτρονική του σελίδα: «Οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν μέχρι σήμερα να επιδείξουν καμία επιτυχία στην καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Όπως προκύπτει από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ελεγκτικής Οικονομικής Εταιρείας Deloitte, το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι πιο προβληματικό από όσο κανείς μέχρι σήμερα φοβόταν. Τα μέτρα προστασίας και ελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ελλιπή.»

Και λίγο παρακάτω γράφει το περιοδικό: «Οι κυπριακές τράπεζες δεν ξέρουν μερικές φορές ούτε ποιοι είναι οι πελάτες τους. Εκτός αυτού, έναν μεγάλο αριθμό ύποπτων συναλλαγών δεν τον ανέφεραν στις αρχές. Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ήταν και ένα από τα θέματα για τα οποία επικρίθηκε έντονα η χώρα. Παρόλα αυτά της δόθηκε βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές».