ΚΥΠΡΟΣ

Αποκαλύψεις για το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό

Αποκαλύψεις για το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό

Από 77 σελίδες και με τίτλο «Συγκλίσεις και αποκλίσεις 2008-2012», αποτελείται το έγγραφο που, όπως αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε χθες, υπέβαλε ο ειδικός αύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 30 Απριλίου 2013.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος αργά χθες επιβεβαίωσε ότι παραλήφθηκε το έγγραφο και ότι θα αποσταλεί στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Ωστόσο, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δεν έγινε καμιά αναφορά στο έγγραφο αυτό. Την ύπαρξη του εγγράφου είχε αποκαλύψει χθες ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» Ιζέτ Ιζτζιάν, ύστερα από συνάντησή του με τον γγ του ΑΚΕΛ. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο του εγγράφου.

Τα βασικά σημεία του εγγράφου αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η οποία αναφέρει ότι κατέχει το έγγραφο και δημοσιεύει την πρώτη σελίδα του με την ένδειξη εμπιστευτικό.

Το έγγραφο καταγράφει την πορεία των διαπραγματεύσεων κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Χριστόφια και παρουσιάζει τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια και πτυχές του Κυπριακού. Σύμφωνα με το έγγραφο, συγκλίσεις προκύπτουν κυρίως στα θέματα του διαμερισμού της εξουσίας. Στο κεφάλαιο αυτό, αναφέρεται, υπάρχουν παρά τις διαφωνίες στα «πρακτικά» ζητήματα συγκλίσεις στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Στις συγκλίσεις περιλαμβάνεται και η δέσμευση Χριστόφια για τις τέσσερις ελευθερίες. Όπως αναφέρεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά «συμφωνεί καταρχήν για την απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών από Τούρκους υπηκόους». Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με το έγγραφο, εξέφρασε την ανάγκη να διαβουλευτεί πρώτα με την Ελλάδα σχετικά με το πιο πάνω ζήτημα.

Οι δύο ηγέτες, προστίθεται, θα απευθυνθούν από κοινού στην ΕΕ, ώστε να αρχίσει η απαραίτητη εργασία αναφορικά με τον τρόπο που αυτό το θέμα θα διευθετηθεί από την Ένωση. Τα πιο πάνω, όπως αναφέρεται, θα είναι υπό την αίρεση συμφωνίας για το θέμα των Τούρκων υπηκόων (εποίκων), που κατοικούν στο βορρά πριν τη λύση.

Σημειώνεται ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικαίωμα μόνιμης κατοικίας στην άλλη συνιστώσα πολιτεία/ομόσπονδη μονάδα υπό τον όρο συμφωνημένων περιορισμών. Οι μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν δικαίωμα άσκησης ορισμένων πολιτικών δικαιωμάτων (συμμετοχή στις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές). Οι κάτοχοι «εσωτερικής ιθαγένειας» θα ασκούν όλα τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά θα ψηφίζουν για τη Γερουσία με βάση την κοινότητα στην οποία ανήκουν. Περαιτέρω στο έγγραφο, σύμφωνα με τον «Φ», αναφέρεται ότι οι οποιοιδήποτε περιορισμοί στην κατοικία δεν θα παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση σε ολόκληρη την Κύπρο.

Στο κεφάλαιο για το εδαφικό υπάρχουν διαφωνίες. Συγκλίσεις καταγράφονται μόνο σε σχέση με την ανάγκη να γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές και στοιχεία και στο γεγονός ότι το κεφάλαιο αυτό θα συζητηθεί στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, διαφωνίες υπάρχουν και στο θέμα των εγγυήσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητά τον τερματισμό των συνθηκών εγγυήσεων και συμμαχίας και αποχώρηση των στρατευμάτων και την τουρκοκυπριακή πλευρά να ζητά τη συνέχισή τους, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, θα προστατεύουν τόσο το ομόσπονδο όσο και το συνιστών κράτος.