ΚΥΠΡΟΣ

Στην Ερευνητική για την Οικονομία σήμερα ο Δημητριάδης

Στην Ερευνητική για την Οικονομία σήμερα ο Δημητριάδης

Με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σήμερα στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία.

Η προσοχή εστιάζεται στις απαντήσεις που θα δώσει ο κεντρικός τραπεζίτης στο θέμα του ELA και τα €10 δισ. ρευστότητα που χρειάστηκε η Λαϊκή Τράπεζα, αφού σύμφωνα με δική του παραδοχή σε συνεργασία με την κυβέρνηση Χριστόφια κράτησαν την τράπεζα στον "αναπνευστήρα" μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές.

Ο Πανίκος Δημητριάδης αναμένεται να δώσει απαντήσεις και σε μια σειρά από τα σοβαρά θέματα που που καθόρισαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και συνθέτουν την οικονομική τραγωδία που βιώνει η Κύπρος.

Μεταξύ των θεμάτων στα οποία υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα είναι - εκτός από την συνεχή απορρόφηση ρευστότητας της Λαϊκής Τράπεζας από τον ELA, ενώ ήταν αφερέγγυα, η έκθεση της PIMCO η οποία εκτόξευσε τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, κατά πόσον η Κεντρική Τράπεζα γνώριζε από πριν για το κούρεμα των καταθέσεων αλλά και οι ευθύνες για την εκροή κεφαλαίων μετά την απόφαση για το κούρεμα και οι ευθύνες για απρόσκοπτες ηλεκτρονικές συναλλαγές την ημέρα του Eurogroup στις 15 Μαρτίου.

Όχι Ερευνητικής στον Χριστόφια

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία απάντησε αρνητικά στο αίτημα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για αναβολή της δικής του κατάθεσης που είναι προγραμματισμένη στις 22 Αυγούστου. Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε ζητήσει με επιστολή του όπως του δοθεί αναβολή με την αιτιολογία ότι οι συνεργάτες του βρίσκονται σε διακοπές.

Η Επιτροπή απάντησε αρνητικά επικαλούμενη τα αστυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, αφού στις 28 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα της και εκκρεμούν εντός Αυγούστου οι τρεις τελευταίες καταθέσεις - μετά τον Πανίκο Δημητριάδη - των Δημήτρη Χριστόφια, Αθανάσιου Ορφανίδη (τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας) και του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στις 27 Αυγούστου.

ΠΗΓΗ ikypros