ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Δε συμφωνεί με την πώληση χρυσού ο Π. Δημητριάδης

Κύπρος: Δε συμφωνεί με την πώληση χρυσού ο Π. Δημητριάδης

Αντίθετος με την πώληση αποθεμάτων χρυσού είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης.


Οι ίδιες πληροφορίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου αναφέρουν ότι ο κ. Δημητριάδης ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψει το ποσό των 400 εκατομμυρίων που απαιτούνται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου.

Ένα από τα επιχειρήματά του είναι το ότι ενδεχόμενη πώληση του χρυσού θα επηρεάσει σε σημαντικά αρνητικό βαθμό τον ισολογισμό της τράπεζας.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Δημητριάδης βρίσκει σύμμαχο την Φρανκφούρτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πάντως, μια από τις εναλλακτικές λύσεις τις οποίες μελετά ο διοικητής της ΚΤ είναι το ποσό να δοθεί στο κράτος σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα.

Πρέπει ωστόσο να εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Άλλη λύση είναι το απαιτούμενο ποσό να παραχωρηθεί στην κυβέρνηση υπό μορφή δανείου.
Σημειώνεται ότι το 2015 λήγει η προθεσμία αποπληρωμής άλλου δανείου, ύψους ενός δισ. ευρώ, της κυβέρνησης στην Κεντρική Τράπεζα. Πηγές αναφέρουν ότι το δάνειο θα αποπληρωθεί σε είδος, δηλαδή με την παραχώρηση κρατικής γης στην τράπεζα.

Ρoή Ειδήσεων