ΚΥΠΡΟΣ

Ποινική δίωξη κατά Διοικητή ΚΤ για πλαστογραφία

Ποινική δίωξη κατά Διοικητή ΚΤ για πλαστογραφία

Ποινική δίωξη κατά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη θα διατάξει εντός των επόμενων ημερών ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ο οποίος «βλέπει» υπόθεση πλαστογραφίας από τον κ. Δημητριάδη, σχετικά με την ανάθεση εργασίας στην Alvarez & Marsal για το έργο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίας «Αλήθεια», ο Γενικός Εισαγγελέας φέρεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στοιχειοθετείται υπόθεση κατά του Πανίκου Δημητριάδη, στη βάση πολυσέλιδης έκθεσης γεγονότων, την οποία ετοίμασε η ομάδα ανακριτών του οικονομικού εγκλήματος της αστυνομίας.

Η υπόθεση αφορά τα παράλληλα και ετεροχρονισμένα συμβόλαια που υπέγραψε ο Διοικητής της Κεντρικής με την Alvarez & Marsal.

Ο Διοικητής υπέγραψε στις 28 Μαρτίου 2013 συμβόλαιο που έδινε το δικαίωμα στον οίκο να διεκδικήσει τέλος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά με ετεροχρονισμένη ημερομηνία, 23 Μαρτίου. Η αμοιβή ύψους 0,01% επί του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είχε αρχικά ονομασθεί success fee (αμοιβή επιτυχίας), αλλά αργότερα μετονομάσθηκε σε αμοιβή ανακεφαλαιοποίησης (recapitalization fee).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διοικητής υπέγραψε και εφάρμοσε το συμβόλαιο αυτό, αλλά στη συνέχεια έγραψε σε αυτό χειρόγραφα ότι το υπέγραψε «under duress”, δηλαδή υπό ψυχολογικό εξαναγκασμό, δικαιολογία που ίσως επιβαρύνει την θέση του, επειδή καταδεικνύει ότι είχε συναίσθηση ότι το συμβόλαιο που υπέγραψε ήταν ετεροβαρές για τις τράπεζες που θα πλήρωναν το λογαριασμό.

Ο Γενικός Εισαγγελέας φέρεται να έχει ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η δίωξη του κ. Δημητριάδη πιθανόν να επηρεάσει την εφαρμογή του μνημονίου.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του κ. Κληρίδη δεν τελεί υπό την αίρεση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα αναφέρουν ότι ο κ. Δημητριάδης έχει ενημερωθεί σχετικά από την προηγούμενη εβδομάδα. Η πιθανολογούμενη δίωξη έρχεται ως συνέχεια των ερευνών που άρχισαν από τον περασμένο Οκτώβριο από ανακριτές του οικονομικού εγκλήματος της Αστυνομίας.

Δικηγόρος Διοικητή: «Αβάσιμο το δημοσίευμα»

Μιλώντας στο Sigmalive, o Νομικός Σύμβουλος του κ. Δημητριάδη, Γιώργος Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι ούτε ο ίδιος ούτε και ο Διοικητής γνωρίζουν οτιδήποτε για το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης. Eκανε λόγο για αβάσιμο δημοσίευμα, αφήνοντας αιχμές ότι στοχεύει προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης προς τον κ. Δημητριάδη για να παραιτηθεί. Πρόσθεσε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας ενημέρωση.