ΚΥΠΡΟΣ

ΔΗΣΥ: Να αποχωρήσει το ΕΥΡΩΚΟ από την κυβέρνηση

ΔΗΣΥ: Να αποχωρήσει το ΕΥΡΩΚΟ από την κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, έθεσε θέμα αποχώρησης του ΕΥΡΩΚΟ από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι εδώ και 12 μήνες το Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν έχει στηρίξει οποιοδήποτε μνημονικό νομοσχέδιο, με κίνδυνο αν αυτά δεν περνούσαν, να υπήρχε ανατροπή της πορείας της χώρας.

Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, υπεραμύνθηκε παράλληλα της στάσης του ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά την αύξηση του εκλογικού μέτρου, ενώ την ίδια στιγμή αξιολόγησε θετικά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, εξηγώντας πως χωρίς ουσιαστική πρόοδο και επίδειξη πραγματικής βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού δεν πρόκειται η δική μας πλευρά να συναινέσει στο άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ.

Την ίδια ώρα είπε σε ό,τι αφορά την οικονομία πως η Κύπρος έχει γυρίσει το παιχνίδι και πως σε μερικά εξάμηνα οι δείκτες θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στην πραγματική οικονομία.

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα, ελπιδοφόρα διαδικασία. «Με πολλές δυσκολίες, αλλά και προοπτική. Με σημαντικότατη στήριξη του διεθνούς παράγοντα. Οι διαπραγματεύσεις για να φθάσουμε σε ένα σωστό και λειτουργικό συμβιβασμό στο Κυπριακό, γίνονται σε διαφορετικές συνθήκες απ’ ό,τι στο παρελθόν», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι ένας συμβιβασμός σήμερα μπορεί να αποβεί προς όφελος όλων και να μεγιστοποιήσει τις προοπτικές της πατρίδας μας.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εξαντλήσει όλη την επιρροή της προς την Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψει θέσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα. Κυρίως, όπως εξήγησε, να μεταφραστούν οι προθέσεις που εκφράζει σε χειροπιαστές πράξεις.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στην εξωτερική πολιτική η Κύπρος έχει καταστεί ένας σημαντικός παράγοντας σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για περιφερειακά θέματα. Είμαστε αξιόπιστος συνομιλητής για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τους Άραβες και το Ισραήλ. Οι παραγωγικές συναντήσεις και συμφωνίες μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Ισραήλ καταδεικνύουν τις δυνατότητες που ανοίγονται για την Κύπρο στην πολυτάραχη μας περιοχή», είπε.

Ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις κατανόηση και στήριξη, υποδεικνύοντας ότι «μπορούμε να περιμένουμε και θα έχουμε χρόνο να κρίνουμε τα αποτελέσματα».

Κληθείς να ξεκαθαρίσει τη θέση του ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις αλλά και τις εγγυημένες πλειοψηφίες, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως μια ενοποιημένη ευρωπαϊκή Κύπρος δεν χρειάζεται ούτε ξένους στρατούς ούτε ξένες εγγυήσεις και πως η ύπαρξη και μόνο μιας χώρας ως μέλους της ΕΕ είναι η καλύτερη ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει στο σύνολο των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυημένες πλειοψηφίες είπε ότι πρόκειται για θέση της τ/κ πλευράς και ότι δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως δεδομένα θέσεις που εκφράζονται από τουρκικής είτε τ/κ πλευράς.

Για το περιουσιακό είπε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια σκληρή διαπραγμάτευση. «Αναγνωρίστηκε το δικαίωμα του ιδιοκτήτη αλλά την ίδια ώρα και οι πρακτικές δυσκολίες όσον αφορά το θέμα του χρήστη. Στο θέμα του πόσοι Ε/κ ή Τ/κ θα ζουν σε αμφότερες τις συνιστώσες οντότητες, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα δεχτεί παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος της ελεύθερης εγκατάστασης και διακίνησης. Ας μη ξεχνάμε πως αυτές οι δύο αρχές είναι και οι πυλώνες πάνω στους οποίους χτίστηκε, λειτουργεί και εργάζεται η ΕΕ», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Νεοφύτου είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας στην ενωμένη Ευρώπη. «Τη γεωγραφία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, όμως, αν θέλει η Τουρκία να έχει μέλλον στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις έχει και υποχρεώσεις έναντι της Ευρώπης και έναντι της Κύπρου», εξήγησε, προσθέτοντας πως ως εκ τούτου αν η Ευρώπη θέλει να ανοίξει το δρόμο της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και αν η Τουρκία θέλει να έχει εύλογες φιλοδοξίες για ένταξη της στην ΕΕ, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ένταξη της «περνά μόνο μέσα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Σε ερώτηση αναφορικά με το τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα πιέσει την Τουρκία για να δείξει καλή θέληση στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι χωρίς τη συναίνεση της Κύπρου στα σημαντικά κεφάλαια 23 και 24 δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία και οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ενώ σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο 17 είπε πως αυτό δεν είχε μπλοκαριστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από τη Γαλλία. «Τα υπόλοιπα κεφάλαια που αφορούν κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας όπως είναι το 24 για τη δικαιοσύνη και το 23 για τα θεμελιώδη δικαιώματα, χωρίς ουσιαστική πρόοδο και επίδειξη πραγματικής βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού δεν πρόκειται η δική μας πλευρά να συναινέσει στο άνοιγμα τους», σημείωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο η πρόνοια στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για προετοιμασία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το άνοιγμα αριθμού κεφαλαίων κατά το α' τρίμηνο του 2016, συνδέεται με το ενδεχόμενο εξελίξεων στο Κυπριακό ο κ. Νεοφύτου είπε «μακάρι η Τουρκία να θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και μακάρι οι Ευρωπαίοι να θέλουν να τους δώσουν αυτή την προοπτική», προσθέτοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση «κερδισμένη θα είναι η Κύπρος».

Εκτίμησε ότι η Κύπρος θα έχει περιορισμένες δυνατότητες εξάσκησης πολιτικής πίεσης στην Τουρκία αν η χώρα αυτή έβλεπε ότι δεν έχει καμία πιθανότητα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία. «Αν όμως η Τουρκία θέλει την ευρωπαϊκή της πορεία και οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν σε κάποιο χρονικό διάστημα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ, κερδισμένη θα είναι η Κύπρος διότι μόνο μέσα από την επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε ποτέ η Τουρκία να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία», επανέλαβε, υποδεικνύοντας πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιολογήσει και να εκμεταλλευτεί η Κύπρος.

Σχετικές ειδήσεις