ΚΥΠΡΟΣ

Χριστόφιας: «Παιχνίδια εντυπώσεων» από την Τουρκία

Χριστόφιας: «Παιχνίδια εντυπώσεων» από την Τουρκία

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» για λύση του Κυπριακού, κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει σήμερα συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, ενώ στην έδρα του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή των Μπαν Κι Μουν, Αλεξάντερ Ντάουνερ Λιν Πάσκοε και της ομάδας Κυπριακού στη Γραμματεία, ώστε να αποφασιστούν οι κινήσεις που θα γίνουν μέσα στο επόμενο διήμερο των συνομιλιών.

Ο κ. Χριστόφιας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε πως «η έκκλησή του προς την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι να επιδείξει κατανόηση, να μεταλλάξει θέσεις προς το καλύτερο και θετικότερο, προς τα Ηνωμένα Έθνη και το Γενικό Γραμματέα, να υπερασπιστούν αρχές και προ πάντων τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών».

Υποστήριξε επίσης ότι μετά τη συνάντηση της 7ης Ιουλίου με τον Ντερβίς Έρογλου και τον Μπαν Κι Μουν στη Γενεύη, «επιστρέψαμε στην Κύπρο και, δυστυχώς, ένεκα της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας, είχαμε κινήσεις προς τα πίσω σε πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, κύρια στην πτυχή της διακυβέρνησης και όχι μόνο βέβαια».

Εκτίμησε ότι οι δηλώσεις που γίνονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν σκοπό τη δημιουργία ενός παιχνιδιού «επίρριψης ευθυνών» (blame game). «Ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει μετακινηθεί αρνητικά σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, προσπαθεί να παρουσιάσει την κατάσταση ως να είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Προσδοκία δική μου ήταν να είμαστε κοντά σε συμφωνία. Δεν είμαστε, όμως, και εύχομαι και ελπίζω ο Γενικός Γραμματέας να έχει τη σωστή πληροφόρηση από τους συμβούλους του και βεβαίως και τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης», κατέληξε.