ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Ο Σαμαράς πήρε το όπλο του, το χρηματιστήριο πάει Νέα Υόρκη και ο επόμενος σταθμός του Τσαμάζ

Ο Σαμαράς πήρε το όπλο του, το χρηματιστήριο πάει Νέα Υόρκη και ο επόμενος σταθμός του Τσαμάζ

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα την εβδομάδας

Αποκαλύπτουν, σχολιάζουν και ελέγχουν κάθε είδους εξουσία, πολιτική και οικονομική, φέρνοντας το παρασκήνιο στο προσκήνιο. Γιατί κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί από την Τέταρτη Εξουσία και τους Κομισάριους.

Ο Σαμαράς, οι μετανάστες και η έντονη δυσφορία

Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε το όπλο του για την τροπολογία για τους μετανάστες και ρίχνει τα βέλη του στην κυβέρνηση. Και μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να κρατούν χαμηλούς τόνους και να τονίζουν πως δεν πρόκειται για ελληνοποίηση των μεταναστών ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται να πείθεται. Η κόντρα του Αντώνη Σαμαρά με την κυβέρνηση δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει, ωστόσο αποτελεί μία πρόγευση για αυτά που αναμένεται να συμβούν, όταν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφυλοφίλων. Το μόνο βέβαιο είναι πως θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις εντός της νέας Δημοκρατίας και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα καταψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Γρίφος παραμένει βεβαίως η χρονική συγκυρία που θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Και αυτό διότι στην κυβέρνηση αξιολογούν τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν και πόσοι βουλευτές θα το καταψηφίσουν.

Ο Κασσελάκης, το συνέδριο και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Μπορεί να έχουν ηρεμήσει κάπως τα πνεύματα στο ΣΥΡΙΖΑ μετά και την αποχώρηση των «11», ωστόσο δεν έχει περάσει απαρατήρητο πως κάποια στελέχη που ήταν στην ομάδα των «προεδρικών» επί Αλέξη Τσίπρα, το τελευταίο διάστημα κρατούν αποστάσεις και δεν τοποθετούνται δημοσίως. Όπως ακούγεται αυτά τα στελέχη ετοιμάζονται για το συνέδριο και η σχετική φημολογία υποστηρίζει πως δεν θα μείνουν απλοί παρατηρητές στις εξελίξεις. Υπάρχει και δυσφορία γιατί ο πρόεδρος Κασσελάκης τους έχει στο περιθώριο και δεν τους… παίζει μπάλα. Φαίνεται λοιπόν πως στο επικείμενο συνέδριο θα υπάρξει νέο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Οι ξένοι ψηφίζουν ελληνικό χρηματιστήριο

Οι διεθνείς διαχειριστές έχουν βάλει στο επενδυτικό τους κάδρο το ελληνικό χρηματιστήριο και μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις το νέο έτος. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι μεταξύ των κορυφαίος αποδόσεις το 2023, κορυφαία funds και διεθνή χαρτοφυλάκια εκτιμούν πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετόχων είναι ελκυστικές. Και στην αγορά λέγεται πως στελέχη επενδυτικών κεφαλαίων επισκέπτονται συχνά πυκνά την Αθήνα και έχουν ραντεβού με ανώτατα στελέχη εισηγμένων ομίλων. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι τράπεζες με μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα τραπεζικά blue chips, διαβλέποντας σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Το road show στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στη Νέα Υόρκη θα χτυπήσει η καρδιά του ελληνικού χρηματιστηρίου προς το τέλος Ιανουαρίου καθώς η JP Morgan διοργανώνει road show, στο οποίο θα συμμετέχουν μεγάλοι εισηγμένοι όμιλοι. Ακόμη η λίστα με τους συμμετέχοντες δεν έχει «κλειδώσει», αλλά είναι σίγουρο πως το παρών θα δώσει οι CEO της «αφρόκρεμας» των ελληνικών εταιρειών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο road show, θα παραβρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πιθανότατα αντί για ομιλία θα πραγματοποιηθεί συζήτηση. Καταλαβαίνετε πως η Ελλάδα θα έχει την τιμητική της στην Νεοϋρκέζικη πρωτεύουσα και με δεδομένο πως θα συμμετέχουν οι «αστέρες» των επενδυτικών κεφαλαίων, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Μονά ζυγά υπέρ των μετόχων της Aegean

Τελικά ο κύκλος της ενίσχυσης της Aegean έκλεισε με την απόφαση για την επαναγορά των warrants έναντι 85,4 εκ ευρώ και την ακύρωση των μετοχών. Η μετοχή της εταιρίας από την στιγμή που το δημόσιο ανακοίνωσε την άσκηση του δικαιώματός του παραμένει κολλημένη σε επίπεδα κοντά στην τιμή που διαμορφώθηκε από την άσκηση. Το βέβαιο είναι τελικά ότι το δημόσιο από τα χρήματα που έβαλε έχασε το ποσό των 34,6 εκ ευρώ. Αντίθετα οι μέτοχοι της Aegean που είχαν καλύψει την αύξηση κεφαλαίου των 60 εκ ευρώ σε τιμή 3,2 ευρώ ανά μετοχή που ήταν προϋπόθεση για να δοθούν τότε τα 120 εκ ευρώ έχουν εξωφρενικά κέρδη. Με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής οι μέτοχοι της Aegean έχουν υπεραξία 8,2 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή έχουν κέρδος 155 εκ ευρώ. αν το δημόσιο είχε πάρει τότε μετοχές αντί warrants τότε το κέρδος του θα ήταν 310 εκ ευρώ!!! Με τα warrants μάλιστα αν η εταιρία δεν ανέκαμπτε θα μπορούσαν να χαθεί το σύνολο του ποσού των 120 εκ ευρώ. Σε απλά ελληνικά αν τα πράγματα δεν πήγαν όπως πήγαν αλλά λίγο διαφορετικά το ρίσκο στήριξης που πήρε το δημόσιο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με εκείνο που πήραν οι μέτοχοι. Για αυτό άλλωστε ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης λέει και ξαναλέει περί βοήθειας. Μόνο που ξεχνά ότι τότε και τα 120 εκ ευρώ ήθελε αλλά και να μην έχει καμία εμπλοκή και έλεγχο στο μετοχικό κεφάλαιο και τα διοικητικά αυτός που έβαζε τα χρήματα δηλαδή το ελληνικό δημόσιο. Σε αντίθεση με αυτά που έγιναν σε άλλες χώρες ου στήριξαν τις αεροπορικές τους εταιρίες.

Της… ηλεκτρικής ενέργειας στα ΕΛΤΑ

Σας λέγαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τα όσα ανέφεραν οι οικονομικές καταστάσεις των ΕΛΤΑ που δημοσιεύτηκαν με καθυστέρηση και συγκεκριμένα ότι «Κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου 2022, παρουσιάστηκαν προβλήματα στην λειτουργία του μηχανογραφικού της δραστηριότητας της Ηλεκτρικής Ενέργειας με αποτέλεσμα την ύπαρξη δυσχερειών στην Τιμολόγηση. Η Εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης του μηχανογραφικού προβλήματος»! Αν κάποιος το διαβάσει προσεκτικά διαπιστώνει μια αοριστία και συγκεκριμένα στο χρόνο που προέκυψε το πρόβλημα. Τι σημαίνει άραγε κατά τη διάρκεια του β εξαμήνου; Στην αρχή του στη μέση ή το Νοέμβριο; Και το ερώτημα δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά τις οικονομικές καταστάσεις θα διαπιστώσει ότι οι απαιτήσεις της δραστηριότητας της Ηλεκτρικής Ενέργειας το 2022 έφτασαν σε 35,9 εκατ. από 15,9 εκ ευρώ το 2021. Η δραστηριότητα αυτή υποτίθεται ότι θα σταματούσε από το 2021 αλλά σταμάτησε το 2023. Μάλιστα το 2021 η δραστηριότητα μείωση εσόδων ενώ το 2022 αύξηση. Και το ερώτημα είναι πως ακριβώς συνέβη αυτό το θαύμα. Να πουλάνε περισσότερο ενώ υποτίθεται ότι πήγαιναν για κλείσιμο δραστηριότητας και να μην εισπράττουν τίποτα. Σε ποιον πουλούσαν άραγε ηλεκτρική ενέργεια; Μήπως πρέπει να γίνει γνωστό μήπως και καταλάβουμε και εμείς οι αδαείς πως γίνεται η διαχείριση του δημοσίου χρήματος;

Αξιοκρατίας ανάγνωσμα

Μου λένε ότι εκεί στο Υπερταμείο η αξιοκρατία βρίσκεται στα καλύτερά της. Για παράδειγμα υπάρχει το παράδειγμα της κας Ανδρομάχης Βάνη η οποία είναι μαθηματικός και προσλήφθηκε στο γραφείο του Διευθύνοντος συμβούλου κου Γρηγόρη Δημητριάδη το 2019 ως Σύμβουλος Στρατηγικής με άγνωστες διαδικασίες. Λίγους μήνες προήχθη σε Chief Strategy Officer έχοντας προϋπηρεσία σε διαφημιστικές εταιρίες και αλλά και στο δημόσιο με τελευταία τη θέση της Διευθύντριας του Γραφείου του όταν ήταν ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών. Από το 2016 έως το 2019 ήταν marketing director στο Μέγα Γύρο και από το 2013 έως το 2015 πάλι σύμβουλος στρατηγικής στον ΟΑΣΑ που ήταν επίσης μαζί με τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Από ότι φαίνεται ότι η ιδιότητα του Συμβούλου Στρατηγικής έχει διαπιστωθεί προσωπικά από τον κ. Δημητριάδη ο οποίος είχε τοποθετήσει την κα Βάνη και στην ομάδα του Repositioning Greece.

Ο επόμενος σταθμός Τσαμάζ

Ο κύκλος του Μιχάλη Τσαμάζ στον ΟΤΕ έκλεισε όπως αναμενόταν. Χωρίς αμφιβολία είναι ο ποιο επιτυχημένος manager στην ιστορία του Οργανισμού αφού κατάφερε να τον μετασχηματίσει και να τον καταστήσει πανίσχυρο. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι τι θα κάνει ο πολύπειρος Τσαμάζ την επόμενη ημέρα. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι στις πολλές κρούσεις που έχει δεχτεί φαίνεται να καταλήγει σε μεγάλο ελληνικό όμιλο με διεθνείς βλέψεις και παρουσία. Νομίζουμε ότι δεν είναι και πολλοί οι όμιλοι τέτοιου είδους και ειδικά όσοι θέλουν να κάνουν και διεθνή χρηματιστηριακή καριέρα και η κεφαλαιοποίησή τους έχει ήδη ξεπεράσει τα εγχώρια standards.

Η… άλλη σκοτούρα του Σταϊκούρα

Το ότι υπάρχει μεγάλη γκρίνια από τις κατασκευαστικές εταιρίες γιατί δεν προχωρούν τα δημόσια έργα είναι δεδομένο. Όπως επίσης είναι δεδομένο πως οι κατασκευαστές έχουν πραγματοποιήσει επαφές και με το Μέγαρο Μαξίμου και με το Χρήστο Σταϊκούρα. Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του είναι σαφές ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν είναι σαφές αν συμβαίνει το ίδιο με τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος φαίνεται να έχει άλλη σκοτούρα. Και αυτή δεν είναι πως θα «απαντήσει» στον ιδιοκτήτη μεγάλου ομίλου που έθεσε δημοσίως κομψά αλλά σαφώς επιθετικά το θέμα της ολιγωρίας στα μεγάλα έργα τόσο στο επίπεδο της ολοκλήρωσης των διαγωνισμών όσο και των εκταμιεύσεων. Σημειωτέον ότι και το Μαξίμου δεν είναι και ιδιαίτερα χαρούμενο με τις δημόσιες τοποθετήσεις και θέσεις του εν λόγω μεγαλομετόχου.

Το έργο του… παρά λίγο Προέδρου

Μπορεί να έχει περάσει κάμποσος καιρός αλλά έχει τη σημασία του. H Epslion Net είχε προχωρήσει σε αναδρομική μείωση κερδών ύψους 3,9 εκ ευρώ γιατί είχαν κάνει… λάθος και δεν είχαν περιλάβει τα stock options. Στη συνέχεια ανακοίνωσαν αλλαγή ορκωτού. Μόνο που πίσω από τους ορκωτούς υπάρχει και μια επιτροπή ελέγχου. Και το ερώτημα είναι τι είχε κάνει η Επιτροπή Ελέγχου της οποίας εξέχων στέλεχος είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου εκ Βορείου Ελλάδος ορμώμενος που παρά λίγο αν δεν παρέμβαινε το Μαξίμου θα ήταν σήμερα επικεφαλής της ΕΛΤΕ με τις ευλογίες Σταϊκούρα και Βεσυρόπουλου.