ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Τσικνοπέμπτη δεν είναι αργία κι αυτή είναι η μεγαλύτερη αδικία ever

Η Τσικνοπέμπτη δεν είναι αργία κι αυτή είναι η μεγαλύτερη αδικία ever

Είναι από τις πρώτες ημερομηνίες που «τσεκάρουμε» στην αρχή κάθε χρονιάς: «Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη;» ρωτάμε όλοι, διότι ακριβώς είναι η πρώτη «μεγάλη» γιορτή και θέλουμε να γιορτάσουμε και να διασκεδάσουμε.

Να ξεφαντώσουμε, για να είμαστε πιο ακριβείς, καθώς η Τσικνοπέμπτη είναι ταυτισμένη στο μυαλό μας όχι μόνο με το τσίκνισμα, τα πεντανόστιμα ψητά συνοδεία τσίπουρου, αλλά και με το αυθεντικό, απόλυτο ξεφάντωμα. Για τους περισσότερους από εμάς, πρόκειται για την αρχή της Αποκριάς, αφού εκείνη την ημέρα διαλέγουμε για να μασκαρευτούμε, να ακούσουμε «καρναβαλίστικη» μουσική, να χορέψουμε σε ξέφρενους ρυθμούς και… να το κάψουμε!

Υπάρχει όμως ένα «αλλά» στην όλη κατάσταση της Τσικνοπέμπτης και είναι πολύ σαφές και πολύ σοβαρό. Η Τσικνοπέμπτη είναι μια κανονική, κανονικότατη εργάσιμη και μάλιστα ακολουθείται από μια επίσης «κανονικότατη» εργάσιμη. Είδαμε ποτέ αυτό να σταματάει όσους αποφασίζουν να τιμήσουν τη γιορτή όπως της αρμόζει; Είδαμε κανέναν να πει «είμαι κουρασμένος από τη δουλειά, ας μη βγω να φάω ψητά»; Είδαμε κανέναν να πει «δεν θα γιορτάσω την Τσικνοπέμπτη γιατί δεν προλαβαίνω»; Φυσικά και όχι. Η Τσικνοπέμπτη έχει φανατικούς «οπαδούς» που την τιμούν ανελλιπώς και όπως ακριβώς πρέπει, χωρίς «εκπτώσεις» και δισταγμούς. Η Τσικνοπέμπτη, όμως, θα έπρεπε να είναι αργία και παρακάτω εξηγούμε γιατί το γεγονός πως αυτό δεν συμβαίνει είναι «η μεγαλύτερη αδικία ever».

  1. Η Τσικνοπέμπτη θέλει την προετοιμασία της. Πώς θα ανάψεις τη φωτιά, πώς θα ψήσεις, τι ώρα θα μαγειρέψεις για φίλους και γνωστούς, αν είσαι μέχρι τις 6 το απόγευμα στο γραφείο; Και πώς θα προλάβεις να μασκαρευτείς κιόλας;
  2. Η Τσικνοπέμπτη για κάποιους είναι τουλάχιστον «ημιαργία». Επίσημη ή ανεπίσημη δεν έχει σημασία. Είναι γεγονός πως η δουλειά σταματάει κατά τις 12 το μεσημέρι, κατεβαίνουν τα ρολά και… ανεβαίνουν οι ψησταριές και τα αυτοσχέδια μπάρμπεκιου, με το Bamboleo να παίζει στη διαπασών, ενώ σερπαντίνες και χαρτοπόλεμος γεμίζουν τον αέρα!
  1. Η Τσικνοπέμπτη στην ελληνική επαρχία είναι «αργία» με την ουσιαστική σημασία της λέξης. Μπορεί δηλαδή τυπικά να μην είναι, αλλά στ’ αλήθεια πιστεύει κάποιος πως ανήμερα Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα λειτουργεί κάτι «κανονικά» και όχι «στους ρυθμούς του καρναβαλιού»;
  1. Η Τσικνοπέμπτη είναι αφιερωμένη στο καλό φαγητό. Όπου «καλό φαγητό», δεν εννοούμε φυσικά «γκουρμεδιές», αλλά ελληνικό «καλό φαγητό», δηλαδή ψητά κάθε είδους: Από παϊδάκια κοτόπουλο και λουκάνικο μέχρι πανσέτες και μπριζόλες. Ό,τι μπαίνει στη σχάρα της Τσικνοπέμπτης είναι αυτομάτως νοστιμότατο και λαχταριστό. Δεν πρέπει, λοιπόν, να το απολαύσουμε υπό τις καλύτερες συνθήκες;
  2. Η Τσικνοπέμπτη δεν γιορτάζεται, βέβαια, χωρίς τσίπουρο και το τσίπουρο σημαίνει πως περνάμε καλά. Όλοι θα φάμε ψητά και θα τα συνοδεύσουμε με το «Δεκαράκι Μοσχάτο», το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου. Με κάθε άνοιγμα της φιάλης, το άρωμα του Μοσχάτου σταφυλιού μας συνεπαίρνει, ενώ η κρυστάλλινη καθαρότητα του αποστάγματος μας προδιαθέτει για τη γευστική εμπειρία που θα ακολουθήσει. Αυτή την Τσικνοπέμπτη, λοιπόν, θα απολαύσουμε άψογα το «Δεκαράκι Μοσχάτο» παρέα με μανούρι ψητό, παραδοσιακές πίτες με κίτρινα τυριά, τηγανιές και φυσικά με πικάντικους κρεατικούς μεζέδες, όπως απάκι και λουκάνικο, καθώς και με καλομαγειρεμένα ψητά με σάλτσες. Όλα «δένουν» άψογα!
  1. Ναι, την Τσικνοπέμπτη δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Και να θέλουμε, δηλαδή, να είμαστε «τυπικοί» εργαζόμενοι, «τύπος και υπογραμμός» προς τον προϊστάμενο, όταν όλη η πόλη μυρίζει τσίκνα, πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε; Κάθε -μα κάθε- άνθρωπος που ζει και αναπνέει παρασύρεται από τη «μαγεία» της Τσικνοπέμπτης και είπαμε, όπου υπάρχει ψητό, υπάρχει Δεκαράκι, κι όπου υπάρχει Δεκαράκι υπάρχει παρέα που περνάει τέλεια.
  2. Η αλήθεια είναι πως η Τσικνοπέμπτη έχει τη μαγεία του «απαγορευμένου». Όπως και να το κάνουμε, είναι μια καθημερινή. Μια καθημερινή όμως που η ρουτίνα «σπάει», που τα όρια ξεχνιούνται και οι κανόνες εξαφανίζονται. Και όταν έχουμε την ευκαιρία να «σπάμε τις αλυσίδες», το κάνουμε με χίλια και το καταευχαριστιόμαστε!

Αυτοί είναι μόνο μερικοί ενδεικτικοί λόγοι για τους οποίους η Τσικνοπέμπτη θα έπρεπε να είναι καθιερωμένη αργία του ελληνικού κράτους. Δεν είναι; Εμείς θα της φερθούμε σαν να είναι: Θα στήσουμε την ψησταριά, θα στρώσουμε το τραπέζι, θα το στολίσουμε με το Δεκαράκι Μοσχάτο ή ακόμα καλύτερα και με τα 3 αποστάγματα της Οικογένειας Μονοποικιλιακών Αποσταγμάτων Δεκαράκι, Δεκαράκι Μοσχάτο, Δεκαράκι Μαλαγουζιά και Δεκαράκι Ροδίτη για να ικανοποιήσουμε κάθε γούστο! Η μέρα είναι κατάλληλη για να απολαύσουμε υψηλής ποιότητας αποστάγματα που θα αποθεώσουν τη γεύση μας και το κέφι μας!