ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι και με ποιους θα συζητήσει το επόμενο 48ωρο ο Νταλάρα στην Αθήνα

Τι και με ποιους θα συζητήσει το επόμενο 48ωρο ο Νταλάρα στην Αθήνα

Έναν από τους κρισιμότερους κύκλους συναντήσεων εγκαινιάζει σήμερα και για δύο ημέρες ο επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, στις επαφές του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών θα επιχειρήσει να διευθετήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την υπογραφή της συμφωνίας του PSI+, που θα καταστήσει το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πλευρά των τραπεζιτών, την οποία εκπροσωπεί ο κ. Νταλάρα, θα επιμείνει σθεναρά στην αρχική της θέση αναφορικά με το μείζον θέμα του επιτοκίου, με το οποίο θα γίνει η συμφωνία.

Η εν λόγω πρόταση κάνει λόγο για ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο της τάξης λίγο πάνω από το 5%.

Η ελληνική πλευρά, πάλι, θα επιθυμούσε το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα και από το 4%, αν γίνεται, κάτι το οποίο, όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει και είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ο κ. Νταλάρα, θα αντιπαραθέσει το μεγάλο κόστος που θα έχει για τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια η συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς, ονομαστικά, η απομείωση που θα υποστούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, θα φτάσει και θα ξεπεράσει το 60%.

Το πιθανότερο πάντως είναι ότι τελικώς θα βρεθεί μια μέση λύση και τελικώς η συμφωνία θα κλείσει.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, άλλωστε, από τη Ρώμη χθες έδωσε το μήνυμα: «Είναι προτεραιότητά μας» είπε «η υπογραφή του ελληνικού PSI».

Κατά συνέπεια, το στίγμα υπάρχει κι απομένουν πλέον οι λεπτομέρειες, οι οποίες θα διευθετηθούν, όσο κρίσιμες και αν είναι.

Για την ιστορία, ο κ. Νταλάρα αναχωρεί από τη χώρα μας το Σάββατο το πρωί.

Έως τότε, λύση θα έχει υπάρξει.