ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Προβόπουλος: «Μονόδρομος οι σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο»

Γ. Προβόπουλος: «Μονόδρομος οι σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο»
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος...

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξη του στη εφημερίδα Καθημερινή τόνισε την ανάγκη για άμεσες και σαρωτικές αλλαγές. «Αν θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα μία σύγχρονη, ευημερούσα χώρα, μπροστά μας έχουμε μόνο μία επιλογή: την κατάφαση και ενεργητική συμμετοχή στη συλλογική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας», υπογραμμίζει ο κ. Προβόπουλος.

Χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που εφαρμόζεται από τον Μάιο, «ιστορική ευκαιρία για τη χώρα», εφόσον εφαρμοσθεί σε όλες τις περιοχές, που καλύπτει, «με επιμονή, συνέπεια και αποφασιστικότητα» και υπογραμμίζει πως «φαινόμενα διστακτικότητας, ατολμίας ή διαχειριστικής ανετοιμότητας, όπου σημειώνονται, πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως».

Ο κ. Προβόπουλος επαναλαμβάνει πως «αναδιάρθρωση του (ελληνικού) χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε επιθυμητή, ούτε πιθανή» και κάνει λόγο για «σενάρια», τα οποία θα κατέρρεαν στο ανοικτό (από το ΔΝΤ και το Eurogroup) ενδεχόμενο να επιτευχθεί επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. Επισημαίνει πως είναι δυνατή η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές από το τέλος του 2011, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί και διαρθρωτικοί στόχοι και δοθούν σαφή δείγματα ότι η ανάκαμψη της οικονομίας βρίσκεται επί θύραις.

Μιλώντας για το κεφάλαιο «συγχωνεύσεις τραπεζών», ο διοικητής της ΤτΕ καλεί τις τράπεζες να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό υπόδειγμα λειτουργίας τους, επιδιώκοντας τη διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, σχηματίζοντας επαρκείς προβλέψεις για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου και εξορθολογίζοντας τα έξοδά τους. «Είναι απαραίτητο να λάβουν υπόψη (σσ. οι τράπεζες) ότι, ακόμη κι όταν η οικονομική δραστηριότητα επανέλθει σε ανοδική πορεία, ο ρυθμός επέκτασης των εργασιών τους θα διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο εκείνου που είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, πριν από την κρίση», διευκρινίζει ο κ. Προβόπουλος και καταλήγει: «Στο πλαίσιο αυτό, η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, λόγω των θετικών συνεργειών, που συνεπάγονται για την αποδοτικότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια, το κόστος λειτουργίας και τη ρευστότητα, θα ενισχύσει τη δυνατότητα των τραπεζών να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες. Η τελική, βέβαια, αξιολόγηση και η απόφαση ανήκει στις ίδιες τις τράπεζες».

Πηγή: newscode.gr