ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με γεια το... κούρεμα!

Με γεια το... κούρεμα!

Θετικά είναι τα μηνύματα για το PSI, κι ενώ η τελική προθεσμία για συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει ήδη εκπνεύσει.

Οι πληροφορίες θέλουν το ποσοστό συμμετοχής να υπερβαίνει το 75%, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Τραπεζικά στελέχη και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που εκτιμούν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους για ομόλογα με βάση το ελληνικό δίκαιο κυμαίνεται κοντά στο 90%, ενώ στο σύνολο η συμμετοχή αναμένεται κοντά στο 80%.

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε το ελληνικό χρέος μειώνεται κατά 107 δισ. ευρώ, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Το ερώτημα αφορά πλέον το εάν η Ελληνική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC's) που πιθανόν θα πυροδοτήσουν πιστωτικό γεγονός και ως εκ τούτου θα ενεργοποιηθούν και τα CDS.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 88,5%, οι ρήτρες ενδέχεται να μην ενεργοποιηθούν.

Η επίσημη ανακοίνωση

Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 8 το πρωί της Παρασκευής. Στη μία το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, ενώ στις 3 το μεσημέρι, θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν τα CAC's.

Τι ακολουθεί

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό Δίκαιο, ενώ έχει προγραμματιστεί και η συνεδρίαση του Eurogroup. Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Τα πρώτα χρήματα αναμένεται ότι θα έλθουν στις 20 Μαρτίου, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καλύψει ένα μέρος των λήξεων του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ - που θα έχει στο μεταξύ κουρευτεί - το οποίο βρίσκεται στα «χέρια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ.

Στις αρχές Απριλίου γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο Δίκαιο και την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να δοθεί η πρώτη μεγάλη δόση του νέου πακέτου βοήθειας στη χώρα.