ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάει η «φούσκα» των κρυπτονομισμάτων; Καταρρέουν Βitcoin, Ether

Σκάει η «φούσκα» των κρυπτονομισμάτων; Καταρρέουν Βitcoin, Ether

Πάνω από 200 δισ. ευρώ έκαναν φτερά στην αγορά κρυπτονομισμάτων μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με υπολογισμούς της CoinMarketCap.

Η «βόμβα» της κατάρρευσης του stablecoin TerraUSD προκάλεσε μαζικές ρευστοποιήσεις σε όλα το φάσμα της αγοράς κρυπτονομισμάτων. To Τerra κατρακύλησε εδώ και δύο ημέρες κάτω από τον στόχο του 1 δολαρίου με την τιμή του σήμερα κοντά στα 60 σεντς, ενώ χθες βρέθηκε να υποχωρεί ακόμα και κάτω και από τα 30 σεντς. Σήμερα και το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο, το Tether, χάνει το 1 δολάριο, υποχωρώντας στα 98 σεντς.

«Η αγορά κρυπτονομισμάτων βρίσκεται υπό πίεση εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Μάικλ Ρίνκο της AscendEx. Όπως είπε «η Fed συνεχίζει τις αυξήσεις επιτοκίων, έτσι οι μετοχές συνεχίζουν να πέφτουν και τα κρυπτονομίσματα μειώνονται μαζί τους. Γενικά, αυτό έχει δημιουργήσει πολύ φόβο στην αγορά».

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται από το πρωί το Βitcoin, υποχωρώντας ενδοσυνεριακά έως και 10%, σε επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2020.

Είναι η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που το bitcoin πέφτει κάτω από τα 29.000 δολάρια και οι αναλυτές θεωρούν τα 30.000 δολάρια ως ένα κρίσιμο επίπεδο για το crypto.

Ιδια εικόνα και για το Ether που πραγματοποίησε «βουτιά» έως και 16%. H κατρακύλα των κρυπτονομισμάτων συμπαρασύρει και τις μετοχές εταιρειών που συνδέονται με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ενδεικτικά η εταιρεία Fintech BC Technology στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 6,7%. Η ιαπωνική Monex Group - η οποία ελέγχει τις TradeStation και Coincheck - έκλεισε με απώλειες 10% στο Τόκιο.

Στις αρχές Μαΐου το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φ. Πανέτα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στα κρυπτονομίσματα. «Είναι πύργος από τραπουλόχαρτα που θα καταρρεύσει, απαιτείται άμεση ρυθμιστική παρέμβαση και επιβολή φορολογίας», υποστήριξε και συνέχισε: «Η φούσκα των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι τώρα μεγαλύτερη από ό,τι ήταν η αγορά ενυπόθηκων δανείων χαμηλής διαβάθμισης στις ΗΠΑ, που είχε αξία 1,3 τρισ. δολ. και πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι εντυπωσιακά παρόμοιες οι δυναμικές σε αυτές τις δύο αγορές, αν και οι παραδοσιακές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν είναι ακόμη τόσο εκτεθειμένες σε κρυπτονομίσματα, όσο ήταν στα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνο».