ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Νταλάρα: Συνεχίσετε την εντυπωσιακή προσπάθεια

Τ. Νταλάρα: Συνεχίσετε την εντυπωσιακή προσπάθεια

«Ένα σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός», χαρακτηρίζει ο Τσαρλς Νταλάρα την απόφαση του Eurogroup για τη δανειοδότηση της Ελλάδος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης.

Στη συνέντευξη, που παραχωρήθηκε στη Βοστώνη, όπου ο διευθύνων σύμβουλος του IIF (Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου), μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πανεπιστήμιο «Tufts» από την Έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», στη Σχολή «Fletcher» (Φλέτσερ), ο κ. Νταλάρα αναφέρεται σε θέματα που αφορούν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Αξιολογώντας την απόφαση της Δευτέρας για την Ελλάδα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο κ. Νταλάρα είπε-μεταξύ άλλων-ότι «ήταν ένα σπουδαίο βήμα προς τα μπρος, επειδή δεσμεύθηκαν τώρα να χρηματοδοτήσουν την επόμενη φάση αυτού του προγράμματος». Τόνισε δε, πως κατά την άποψή του, «το πιο σπουδαίο μέρος είναι η διάθεση του ουσιαστικού ποσού χρημάτων να ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στη συνέχιση των πιστώσεων και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Οικονομίας».

Ο κ. Νταλάρα υπογράμμισε, ωστόσο, πως κάποιες απόψεις αυτής της συμφωνίας δεν είναι ακόμα ευκρινείς, συμπεριλαμβανομένης και της επαναγοράς του χρέους. Ωστόσο, όπως είπε, παραμένει προβληματισμένος πως «αυτό δεν συνιστά επαρκή πορεία για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά λίγο ως πολύ είναι ένα σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα αποφύγει, τελικά, μία άτακτη στάση πληρωμών, ο κ. Νταλάρα εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και ότι δεν θα εκπέσει σε αυτή την κατάσταση, η οποία πρέπει να αποφευχθεί, όπως τόνισε, με οποιοδήποτε κόστος.

«Δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε αυτό, διότι δεν θα είναι κακό μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Νομίζω, ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να παλινδρομήσει την παγκόσμια οικονομία σε επικίνδυνες ατραπούς, όπως έκανε η πτώση της «Lehman Brothers», πριν από τέσσερα χρόνια. Θα το τοποθετούσα στην ίδια διάσταση εμβέλειας, οπότε ας μην υποβαθμίζουμε τη διακινδύνευση που υπάρχει με μία ελληνική έξοδο από το ευρώ. Υπάρχει τεράστια διακινδύνευση και πρέπει να αποφευχθεί με οποιοδήποτε κόστος».

Ο κ. Νταλάρα ανέφερε, επίσης, ότι πριν από δύο εβδομάδες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που κατέβαλλε και καταβάλλει η Ελλάδα για την ανασυγκρότηση και τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα της. Συγκεκριμένα, ερωτώμενος ποια συμβουλή θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, ο κ. Νταλάρα είπε ότι η προτροπή του είναι: Συνεχίσετε την εντυπωσιακή προσπάθεια.

«Επισκέφτηκα την Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες και είχα μία καλή συνάντηση μαζί του (σ.σ. πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά) και έκτοτε βρισκόμαστε σε επικοινωνία», είπε ο κ. Νταλάρα, και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με την πρόοδο που σημειώνεται υπό την ηγεσία του».

Αναφερόμενος στο οικονομικό μέλλον της Ευρώπης, επισήμανε ότι βραχυπρόθεσμο είναι πολύ δύσκολο και με πολλές προκλήσεις.

«Φαίνεται πως σχεδόν έχουν παγιδευτεί μέσα σ’ ένα κύκλο λιτότητας και πρέπει να απελευθερωθούν από αυτό», υπογράμμισε ο κ. Νταλάρα και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι άρχισαν να οικοδομούνται κάποιες προοπτικές, για να μπορέσουν να απελευθερωθούν, αλλά δεν έχουν βρει ακόμα τη σωστή στρατηγική να επανεκκινήσουν την ανάπτυξη. Οπότε, έως ότου το κάνουν, έως ότου οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορείς να επιλύσεις όλα αυτά τα προβλήματα μόνο με μέτρα λιτότητας, φοβούμαι ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες».

Τέλος, σε ότι αφορά στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ο κ. Νταλάρα επεσήμανε ότι αυτή «επανέρχεται, με σιγανούς ρυθμούς, αλλά έχει αυτή την αβεβαιότητα του προϋπολογισμού η οποία επικρέμαται».