ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Υπερκαλύφθηκε το placement για το 4,64%

Τράπεζα Πειραιώς: Υπερκαλύφθηκε το placement για το 4,64%

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε μέσω της διαδικασίας ιδιωτικής τοποθέτησης (placement) η διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που κατείχε η πορτογαλική BCP.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο placement συμμετείχαν ισχυροί παίκτες της αγοράς και η υπερκάλυψη της προσφοράς ανήλθε σε 1,5 φορά.

H πορτογαλική BCP είχε συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με 400 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής τράπεζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά της Millenium στην Ελλάδα από την Πειραιώς.

Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης, η BCP Investment, θυγατρική της BCP, προχώρησε σε placement για θεσμικούς επενδυτές που αφορά 235.294.118 κοινές μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και αντίστοιχου αριθμού warrants. Πρόκειται για το σύνολο του μετοχικού ποσοστού που κατείχε η BCP στην Τράπεζα Πειραιώς.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς, η αξία του πακέτου είναι 594 εκατ. ευρώ.

Η BCP πούλησε συνολικά ποσοστό 4,64% που κατείχε στην Τράπεζα Πειραιώς και αναμένει μεικτά έσοδα 494 εκατ. ευρώ από την συναλλαγή.

Η τιμή διάθεσης είναι 1,5 ευρώ ανά μετοχή (discount 8,5% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης στα 1,64 ευρώ) και 0,6 ευρώ ανά warrant.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς:

«Σε συνέχεια της συμμετοχής της Banco Comercial Portugues S.A., μέσω της πλήρως ελεγχόμενης θυγατρικής της BCP Investment B.V. ("BCP"), στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς τον Ιούνιο 2013, η BCP ανακοίνωσε σήμερα ότι διέθεσε, μέσω ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών (accelerated placement), το σύνολο των μετοχών και warrants της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει (η "Συναλλαγή της BCP").

Η Τράπεζα Πειραιώς αξιολογεί θετικά τη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης και την αύξηση του ποσοστού των διαθέσιμων προς διαπραγμάτευση μετοχών της (free float), που συνεπάγεται η Συναλλαγή της BCP, η οποία αποτελεί σημαντικό βήμα ενίσχυσης της παρουσίας της στις αγορές κεφαλαίου.

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ παρείχε υπηρεσίες χρηματιστηριακής διαμεσολάβησης στη Συναλλαγή της BCP και η Barclays Bank PLC ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Πειραιώς.