ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Frank Group, η AΚΟΣ, η Vita Development και η πρωτότυπη δωρεά της Ogilvy

Η Frank Group, η AΚΟΣ, η Vita Development και η πρωτότυπη δωρεά της Ogilvy

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Frank Group

H AΚΟΣ ΕΠΕ, συστάθηκε προ τριετίας με σκοπό να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης. Βασικός μέτοχος της είναι ο Ισραηλινός Αβραάμ Γιόζεφ Φράνκ, πρόεδρος της οικογενειακής επενδυτικής φίρμας Frank Group, ο οποίος στην Ελλάδα χρησιμοποιεί ως εκπρόσωπο τον γνωστό δικηγόρο Γιάννο Γραμματίδη. Ο Αβραάμ Γιόζεφ Φράνκ προ έτους κάλυψε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΚΟΣ ΕΠΕ, καταβάλλοντας 825.000 ευρώ σε μετρητά! Στο διάστημα που μεσολάβησε η εταιρεία δρομολόγησε επένδυση για την ίδρυση καθετοποιημένης μονάδας καλλιέργειας, επεξεργασίας, μεταποίησης και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης» στη βιομηχανική περιοχή Πατρών. Η επένδυση αυτή, συνολικού ύψους 5,4 εκατ. ευρώ υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και θα επιχορηγηθεί με 2,9 εκατ. ευρώ! O 63χρνος Αβραάμ Γιόζεφ Φράνκ, έχει ως διαχειριστή στις ελληνικές εταιρείες του, τον γιο του Ελάντ Φράνκ, CEO της Frank Group.

Η Vita Development

Η AΚΟΣ ΕΠΕ, δεν είναι η μοναδική εταιρεία που διαθέτει στην Ελλάδα η οικογένεια των Φράνκ. Ακόμη, διαθέτει τις εταιρείες ΙΚΕ FRANK VITA ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΝΑ, FRANK VITA ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΟ, FRANK VITA ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΙΑ, FRANK VITA ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΕΣΣΕΡΑ και την ΓΛΑΥΚΟΝΗΣΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ( οι δύο τελευταίες υπό εκκαθάριση). Στις ενεργές αυτές επιχειρήσεις οι Φράνκ έχουν πλειοψηφικό ποσοστό. Μέτοχος μειοψηφίας είναι η Βήτα Ανάπτυξης Ακινήτων ΑΕ (Vita Development) την οποία τρέχουν οι Βασίλης Μούχταρης και Αιμίλιος Αλεξιάδης. Να σημειώσουμε πως προ εβδομάδων η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε την στρατηγική επένδυση ύψους 840 εκατ. ευρώ της Vita Development στην περιοχή της Σαρωνίδας Αττικής., που αφορά στο Saronida Olympos Golf Project. Δεδομένης της συνεργασίας της Vita Development με την Frank Group, πιθανότητα οι ισραηλίτες να έχουν επενδυτική παρουσία και στο project της Σαρωνίδας.

Στα 2 δισ. ευρώ η «αγορά» των VCs

Η εγχώρια αγορά των επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι πλέον τα υπό διαχείριση κεφάλαια φθάνουν στα 2 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές της δεκαετίας των ‘00s ήταν μόλις 100 εκατ. ευρώ. Αυτό ανέφερε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA) και εταίρος της EOS Capital Partners, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ,. Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι τα κεφάλαια που διαχειρίζονται τα ελληνικά VCs θα μπορούν να φθάσουν σύντομα και στα 3 δισ. ευρώ. Αρκεί να υπάρξουν και ορισμένες κινήσεις από την πλευρά του κράτους όπως, για παράδειγμα, η επέκταση των φορολογικών κινήτρων για όλους τους επενδυτές και όχι μόνο για τους business angels, αλλά και η αύξηση από 5% σε 10% του ορίου των κεφαλαίων που μπορούν να επενδύσουν τα επαγγελματικά και ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας.

Χαρισματικοί και δύσκολοι

Από τις ατάκες από την εκδήλωση της ΕΑΤΕ που είχαν το δικό τους ενδιαφέρον ήταν και αυτή του Νίκου Κούλη, διευθύνοντος συμβούλου της Deca Investments, όταν ρωτήθηκε για τη Viva. Η ατάκα του κ. Κούλη ήταν πως «η Viva είναι μία εταιρεία με χαρισματικό management αλλά δεν είναι εύκολοι άνθρωποι». Θα θυμάστε ότι η Deca είχε επενδύσει στη Viva και από την πώληση του μεριδίου της στην JP Morgan αποκόμισε τεράστια κέρδη. Όπως θα θυμάστε ότι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Viva, Χάρης Καρώνης είχε κάνει αρκετά αρνητικά σχόλια για τους ανθρώπους της Deca.

Αναμονή 15 μηνών για μια δωρεά

Έπρεπε να περάσουν 15 μήνες προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει μια μεγάλη δωρεά της διαφημιστικής εταιρείας Bold Ogilvy προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η εταιρεία που για 45 χρόνια πρωταγωνιστεί στην ελληνική διαφημιστική αγορά είχε τον Απρίλιο του 2021 υποβάλει μια πρωτότυπη πρόταση δωρεάς, η οποία συνίσταται σε οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και σε υλικό για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξασφαλίζοντας τα πνευματικά δικαιώματα τους. Το συνολικό ύψος της δωρεάς αυτής ήταν 80.000 ευρώ. Οι μήνες περνούσαν και οι επικεφαλής της Bold Ogilvy Θεόδωρος Κοτιώνης και Γιάννης Ευσταθιάδης ανέμεναν την αποδοχή της δωρεάς από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή η αποδοχή υπεγράφη μόλις προ ημερών, όταν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών τελεσφόρησαν.

Αποτίμηση 6,5 εκατ. ευρώ

Τα 80.000 ευρώ που δώρισε η Bold Ogilvy στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τη στιγμή της δωρεάς αναλογούσαν στο 1,2% της αξίας της εταιρείας. Αυτό το γνωρίζουμε διότι λίγους μήνες μετά υπήρξε μια μεταβίβαση μετοχών μεταξύ των ιδρυτικών στελεχών της Ogilvy που αποτίμησε το 1% περίπου της διαφημιστικής εταιρείας στα 65.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως εκείνη τη στιγμή η εταιρεία είχε αποτίμηση 6,5 εκατ. ευρώ ή 312,50 ευρώ ανά μετοχή.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.