ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Ορισμένες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα!

Ντάισελμπλουμ: Ορισμένες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα!

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε σήμερα ότι ορισμένες χώρες οφείλουν να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες όσον αφορά τα δημοσιονομικά τους και όσο και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στη Γαλλία σε μια συνέντευξή του στο γερμανικό Τύπο.

«Υπάρχουν κίνδυνοι (δημοσιονομικού εκτροχιασμού) για όλες τις χώρες. Ορισμένες χώρες ασφαλώς οφείλουν να κάνουν περισσότερες προσπάθειες», είπε ο Ντάισελμπλουμ κατά την άφιξή του για τη σύνοδο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Θα έχουμε, ελπίζω, έναν συνετό διάλογο για το ζήτημα αυτό σήμερα», πρόσθεσε, καθώς οι υπουργοί συζητούν από το απόγευμα σχετικά με τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης οι οποίοι υποβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έκανε σχετικές παρατηρήσεις και προτάσεις.

Την περασμένη Παρασκευή η Κομισιόν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Γαλλίας, αλλά έκρινε ότι η χώρα αυτή δεν έχει περιθώρια ελιγμών σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους την επόμενη χρονιά.

«Είναι θεμελιώδης η συνέχιση (των) μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικό τρόπο ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη γαλλική οικονομία και να μεταπειστούν όσοι αφήνουν να πλανώνται αμφιβολίες για την δυνατότητα (της γαλλικής κυβέρνησης) να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, να δημιουργήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργήσει απασχόληση», είχε σημειώσει ο επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα και το Ευρώ, Όλι Ρεν. Αναφερόμενος στην κατάσταση της Γαλλίας, ο Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

230113173650 0208

«Μένει να δούμε εάν η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η χώρα έχει διορία έως και το 2015 για να το πράξει. Αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί στο Παρίσι ως τώρα ξεκάθαρα δεν επαρκεί. Είναι προφανές ότι η Γαλλία οφείλει να κάνει περισσότερα», επέμεινε.

Η Γαλλία έχει λάβει από τις Βρυξέλλες παράταση της προθεσμίας —έως το 2015— για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της. Σε αντάλλαγμα καλείται να θέσει σε εφαρμογή σειρά μεταρρυθμίσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά τα πεδία των συντάξεων και της εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολο Eurogroup για τον Στουρνάρα στις Βρυξέλλες