ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία κωλοτούμπα για το θέμα του χρέους

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία κωλοτούμπα για το θέμα του χρέους

«Διαγραφή χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους», καθιστούν σαφές από το Μέγαρο Μαξίμου, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει καμία «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού λοιπόν τονίζουν ότι η Ευρώπη αρχίζει να αποδέχεται το τέλος της τρόικας, σημειώνουν – μεταξύ άλλων – πως είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της, στοχεύοντας στην ανακούφιση των πολιτών και όχι σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, λουκέτα στα νοσοκομεία, αλλά και σε νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Συνοψίζοντας τη συζήτηση των τελευταίων ημερών γύρω από το θέμα του χρέους, αλλά και τη συζήτηση για το μέλλον της τρόικας, κυβερνητικές πηγές τονίζουν:

1. Πάγια θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο για αυτό ακριβώς απαιτείται η διαγραφή του προκειμένου να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία και να μπορέσει να ενισχυθεί η πραγματική ανάπτυξη.

2. Διαγραφή χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους. Ένας από αυτούς τους τρόπους - υπάρχουν και άλλοι - είναι τα όσα παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης σε Βρετανούς επενδυτές. Καμιά κωλοτούμπα, λοιπόν.

3. Το τέλος της τρόικα. Η Ευρώπη αρχίζει να αποδέχεται ότι η τρόικα τελείωσε. Δεν είναι μόνο ο Γιούνκερ [διαρροή της εφημερίδα Handelsblatt ότι «πρέπει να βρούμε τώρα άμεσα μια εναλλακτική λύση» καθώς «ο Γιουνκέρ θέλει να καταργήσει την τρόικα»] αλλά και η ίδια η γερμανική κυβέρνηση που σήμερα διαρρέει ότι δεν θα επιμείνει στη συνέχιση των ελέγχων από την τρόικα. Και θα προσπαθήσει να επιβάλει τη συνέχιση της «συνεργασίας» με το ΔΝΤ. –θυμίζουμε την αρχική άρνηση του Β. Σόιμπλε ότι η τρόικα «δεν μπορεί να αλλάξει». Δημοσιεύματα, πάντως, ξένων εφημερίδων κάνουν λόγο για «μια αναμφισβήτητη νίκη» της νέας κυβέρνησης.

4. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Και η κοινωνία το αντιλαμβάνεται. Επίσης για πρώτη φορά η Ευρώπη συζητά για τον τερματισμό της λιτότητας. «Οι πολιτικές της λιτότητας χωρίς ανάπτυξη έχουν πεθάνει», δήλωσε ο Ιταλός παρά τω πρωθυπουργώ υφυπουργός Γκρατσιάνο Ντελρίο, λίγο πριν την συνάντησή του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι με τον Αλέξη Τσίπα.

5. Η ατζέντα της χώρας, πλέον, είναι η ανακούφιση των πολιτών και όχι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα λουκέτα σε νοσοκομεία, τα νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

6. Απόψε το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα παρακαθίσει σε δείπνο με μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ξενοδοχείο Intercontinental de laVille

Σχετικές ειδήσεις