ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις

Έρχεται ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις

Τι θα ισχύσει για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου

Στη θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων συμφώνησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ.

Επίσης τόνισε ότι θα απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι δωρεές των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης , ότι θα συγκροτηθεί ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου καθώς και ότι μετά την αξιολόγηση θα τεθεί σε προτεραιότητα το θέμα του «φορολογικού ανταγωνισμού» που πλήττει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές.

Η σημασία του ακατάσχετου λογαριασμού είναι μεγάλη για τη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων , αφού όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τα ποσά που εισρέουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων από τη χρήση των POS δεν αποτελούν κέρδη (μεικτά ή καθαρά), καθώς είτε περιλαμβάνουν ΦΠΑ, είτε προορίζονται να καλύψουν άλλες, πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Η κατάσχεση των συγκεκριμένων ποσών για οφειλές σε Εφορία, Ασφαλιστικά ταμεία ή για την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά συντελεί στην εκμηδένιση της ρευστότητας της επιχείρησης και στο κλείσιμό της.

Η μέχρι σήμερα εφαρμογή μέτρων δέσμευσης - κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ οδηγεί σε αποτελέσματα αντίθετα από τον στόχο για τον οποίο η ίδια η κατάσχεση εφαρμόζεται. Στερεί από την επιχείρηση τη δυνατότητα να λειτουργήσει, ώστε να παράξει τα έσοδα που της επιτρέπουν την αποπληρωμή της οφειλής της. Πέραν δε αυτού επηρεάζει άμεσα και αρνητικά τους εργαζόμενους της επιχείρησης, αφού δεν είναι δυνατόν να τους καταβληθεί ο μισθός τους, αλλά και τους προμηθευτές της, πυροδοτώντας μία αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ, ο κ. Κορκίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη για τη θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, που κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης έχει στηρίξει και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την εθνική οικονομία.

Είναι μια απόφαση που θα ανακουφίσει τους επιχειρηματίες και θα τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα ενός μίνιμουμ προγραμματισμού. Η ΕΣΕΕ θα θέσει στη διάθεση του Υπουργείου Οικονομικών όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα στοιχεία για τον προσδιορισμό των λεπτομερειών που θα καταστήσουν το μέτρο άμεσα αποτελεσματικό».

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης κατά την εισήγησή του υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει η θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων, ιδίως όταν αυτή η δυνατότητα παρέχεται ήδη στα φυσικά πρόσωπα και έχει φέρει θετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι με αυτό το μέτρο οι επιχειρηματίες αποκτούν τη δυνατότητα να υποδείξουν έναν λογαριασμό ως κύριο τροφοδότη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ο οποίος θα προστατεύεται αντίστοιχα, ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο κ. Κορκίδης πρότεινε ο ακατάσχετος λογαριασμός της επιχείρησης να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS λογαριασμού της επιχείρησης, προκειμένου ταυτόχρονα να διαδοθεί η χρήση τους.

Ο κ. Κορκίδης πρότεινε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών η παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτών) να συνοδεύεται από τη σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των καταναλωτών, όπως επίσης και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.