ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Πότε θα γίνεται «κούρεμα» - Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση

Κόκκινα δάνεια: Πότε θα γίνεται «κούρεμα» - Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση
Προβλέπει το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να ξεκινά από τα 100.000 ευρώ

Σε αναγκαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες οδηγείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς χωρίς αυτό δεν πρόκειται να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Βρισκόμαστε ήδη στο κρισιμότερο σημείο των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης, Τραπεζιτών και Δανειστών για το θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων.

Αν δεν υπάρξει εμπλοκή, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προκύψει το τελικό πλαίσιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες προς έγκριση.

Το νέο πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη προβλέπει το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να ξεκινά από τα 100.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ θα υπάρχει κριτήριο εισοδήματος στα 20.000 ευρώ.

Στην ρύθμιση θα μπουν τα επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Η επιδότηση του δανείου θα ασκείται εντός ορίων.

Το «κούρεμα» θα γίνεται υπό προϋποθέσεις και δεν θα είναι οριζόντιο. Θα διαγράφεται το τμήμα του δανείου που υπερβαίνει την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Τα οικονομικά κάθε δανειολήπτη θα αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο. Ανάλογα με τις πληρωμές της οφειλής θα κινούνται και οι ρυθμίσεις.

Ενα κεφάλαιο που δεν έχει εγγραφεί ακόμη (επεξεργάζεται από κοινού από τους τεχνοκράτες των υπουργείων και τις τράπεζες) είναι το θέμα των ελέγχων που θα γίνονται πριν γίνει η ένταξη στη νέα ρύθμιση αλλά και των υποχρεώσεων που θα αναλαμβάνει ο δανειολήπτης.

Η ένταξη των δανειοληπτών στο νέο πλαίσιο θα είναι ηλεκτρονική και αυτόματη, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, η οποία θα προσομοιάζει στην ηλεκτρονική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Με βάση αντικειμενικά κριτήρια, η εφαρμογή θα ενημερώνει αυτομάτως τον οφειλέτη εάν πληροί τα κριτήρια ένταξης σε καθεστώς προστασίας ή απορρίπτεται.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη - σοκ: Με ποιον επικοινώνησε ο Ροδίτης αμέσως μετά τη δολοφονία της Τοπαλούδη

Η φωλιά με τους πάνθηρες 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας (video)

Σχετικές ειδήσεις