ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» για την έκτη δόση στο σημερινό Eurogroup

«Πράσινο φως» για την έκτη δόση στο σημερινό Eurogroup

Στις 18:00 σήμερα το απόγευμα αρχίζει στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Eurogroup που αναμένεται να οδηγήσει στην εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα.

Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς την έκτη δόση, εκτιμούν ωστόσο ότι τα δύσκολα έρχονται, καθώς ακολουθεί η αξιολόγηση από την τρόικα (EE-EKT-ΔΝΤ) για την επόμενη δόση, ύψους 89 δισ. ευρώ (από το νέο πρόγραμμα και την 7η δόση του υπάρχοντος), η οποία αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου του 2012.

«Η έκτη δόση είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ και θα φύγει αμέσως σε εξόφληση υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου» είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Eurogroup είναι το αρμόδιο Συμβούλιο που θα κρίνει «κατά πόσο οι επιστολές που έλαβε από τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Ελλάδας παρέχουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις, ούτως ώστε να εκταμιευθεί η έκτη δόση των δανείων».

Στην ενημέρωση Τύπου που έγινε στις Βρυξέλλες ο κ. Αλταφάζ πρόσθεσε ότι «τα κράτη-μέλη που χρηματοδοτούν την Ελλάδα είναι εκείνα τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο οι διαβεβαιώσεις που παρέχονται μέσω των επιστολών είναι αρκετές».

Τον κ. Βενιζέλο θα συνοδεύσουν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Π. Χριστοδούλου, αρμόδιος για την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI).

Την Τετάρτη θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin, των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Αμέσως μετά την έγκριση της 6ης δόσης από το Eurogroup αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για την ουσιαστική ενεργοποίηση του PSI και την επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα ως τα μέσα Δεκεμβρίου.