ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Κλίμα αισιοδοξίας στην ελληνική αποστολή

Eurogroup: Κλίμα αισιοδοξίας στην ελληνική αποστολή

To κλίμα που επικρατεί στο Eurogroup τόσο στην Ελληνική αποστολή όσο και στα ξένα δημοσιογραφικά μέσα είναι ότι τελικά η σημερινή συνεδρίαση θα ανάψει το πράσινο φως για την πολυπόθητη έκτη δόση.

Το σημερινό Eurogroup, αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια θα τραβήξει μέχρι αργά το βράδυ.

Ένα από τα βασικά θέματα της σημερινής ατζέντας εκτός από την Ελλάδα, είναι προφανώς και η κρίση που απειλεί τον πυρήνα της Ευρωζώνης και ο τρόπος αντιμετώπισης της.

Ένα από τα εργαλεία τα οποία διχάζουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) και το κατά πόσο πρέπει να ενισχυθεί.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν δήλωσε πως παραμένουν καλές οι πιθανότητες να αποφασιστεί η ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης στα 1 τρισ. ευρώ.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως το μέγεθος αυτό είναι ο στόχος.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα περαιτέρω ενίσχυσης των κρατών της Ευρωζώνης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Μπαρουάν απάντησε πως «θα εργαστούμε πάνω σε κάθε πτυχή του EFSF”.

Το EFSF θα πρέπει να δράσει από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να αντιμετωπιστεί η κρίση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Την ανάγκη ενίσχυσης του "τείχους προστασίας" του EFSF με κάθε τρόπο τόνισε από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς , κάνοντας λόγο για συνεισφορά του ΔΝΤ στη μόχλευση του ταμείου στήριξης.

Ο ίδιος εμφανίζεται ανήσυχος για την κατάσταση σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και εκτιμά πως ακόμη και εάν δεν βρεθεί λύση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωζώνη οφείλει να προστατέψει το νόμισμά της.

Το Βέλγιο πηγαίνει στο Eurogroup με προτάσεις "στη βαλίτσα" του που θα απευθύνονται στην ΕΚΤ.

Τέλος ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών προβλέπει ότι θα αποφασιστεί η μόχλευση του EFSF κατά 2 έως 2,5 φορές, ενώ τα περισσότερα κεφάλαια θα προέλθουν από το ΔΝΤ.

"Προσβλέπουμε στην ανάθεση ισχυρότερου ρόλου στο ΔΝΤ", είπε, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη μεγαλύτερης λιτότητας στην Ευρώπη.

Διαβάστε τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος εδώ