ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Δευτέρα αποφασίζει το ΔΝΤ για την έκτη δόση

Την Δευτέρα αποφασίζει το ΔΝΤ για την έκτη δόση

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα πως την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου θα εξετάσει το ΔΣ του Ταμείου το θέμα της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου η οποία γίνεται κάθε δύο εβδομάδες στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ράις ανέφερε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να εξέταση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος» της Ελλάδας η οποία ως γνωστόν αφορά στην 6η δόση.

Μετά από την απόφαση του Eurogroup την Τρίτη για την εκταμίευση της 6ης δόσης στην Ελλάδα (τα 5,8 δις. ευρώ από τα συνολικά 8 δισ. ευρώ), η απόφαση του ΔΝΤ αναμένεται να είναι εκτός απροόπτου θετική (αφορά τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ).

Ακόμα ανέφερε πως το ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 12 – 16 για «προκαταρκτικές συζητήσεις» που αφορούν στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε επίσης ότι θα εξετασθεί η έκθεση του κ. Πόουλ Τόμσεν, και ανέφερε ότι η έκθεση κάποια στιγμή θα δημοσιοποιηθεί.

Το Ταμείο δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πως «οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για τους έλληνες πολίτες» και ότι είχε τονισθεί από την αρχή ότι το σημαντικότερο ήταν η «δικαιοσύνη» και η «δίκαιη κατανομή των βαρών».

Βασικοί στόχοι αυτή της στιγμή είναι η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη για το ΔΝΤ, και για αυτό ο εκπρόσωπος του Ταμείου έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις στην αγοράς εργασίας και στον τομέα των υπηρεσιών, αναφερόμενος εμμέσως στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Ο κ. Ράις ανέφερε ότι το Ταμείο παρακολουθεί με ενδιαφέρουν την εξέλιξη του PSI και ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα.