ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ «χτυπάει» τους «μουσαφιρέους» της κυβέρνησης

Αλέξης Τσίπρας
InTime

ΣΥΡΙΖΑ: Να δημιουργήσει ρωγμές στην κυβερνητική συνοχή, χτυπώντας συστηματικά τους πιο «αδύναμους κρίκους» του Υπουργικού Συμβουλίου επιχειρεί η Κουμουνδούρου, επιδιώκοντας με αυτή τη στρατηγική να αναδείξει αφενός τα λάθη και τις «σκιές» στο έργο συγκεκριμένων μελών της κυβέρνησης και αφετέρου να πείσει τους πολίτες πως την πολιτική ευθύνη των συγκεκριμένων επιλογών την έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κάθε κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν εκείνοι οι υπουργοί που αποτελούν τους αγαπημένους «στόχους» της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκονταν συνεχώς στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αργότερα, το «γαλάζιο» επιτελείο είχε αναγάγει τον Παύλο Πολάκη σε νούμερα ένα «εχθρό» - μια «σχέση» που συνεχίζεται ως τις μέρες μας.

Έτσι, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να εντοπίσει τους «αδύναμους κρίκους» της σημερινής κυβέρνησης και να ξεκινήσει έναν πόλεμο φθοράς εναντίον τους, δεν αποτελεί κάποια πρωτότυπη αντιπολιτευτική τακτική. Όταν, μάλιστα, οι συγκεκριμένοι υπουργοί δίνουν με τις πολιτικές κινήσεις τους και το κατάλληλο ερέθισμα στον αντίπαλο, τότε μοιάζει απίθανο αυτός να μην τις εκμεταλλευτεί προς όφελος του.

Υπό αυτό το σκεπτικό, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν βάλει σε πρώτο πλάνο της κριτικής τους τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη γενική γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. Παράλληλα, στρέφονται συστηματικά -αν και όχι με την ίδια ένταση- και κατά του υπουργού «Αναπτύξεώς» -όπως τον αποκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας- Άδωνι Γεωργιάδη, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέτρσου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο ως προς τα πρόσωπα που έχουν επιλέξει να «στοχοποιήσουν» -πάντα με την πολιτική έννοια του όρου- από την Κουμουνδούρου, είναι πως δεν προέρχονται από τον παραδοσιακό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «μουσαφιρέων» - όρο που χρησιμοποιόυν για όσους προέρχονται από άλλα κόμματα και τώρα βρίσκονται στη ΝΔ, στελέχη της παράταξης, τα οποία έχουν κυρίως «καραμανλική» καταγωγή.

Σε αντίθεση με τους προαναφερόμενους υπουργούς, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει τη μετωπική σύγκρουση με τα στελέχη εκείνα της κυβέρνησης που έχουν υψηλά ποσοστά αποδοχής από τους πολίτες και «γαλάζια» πολιτική καταγωγή, όπως είναι για παράδειγμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης - αν και ο τελευταίος εντάσσεται στους «πασοκογενείς». Αν και με αυτούς δημιουργούνται στιγμές έντασης συχνά, πυκνά, η αντιπαράθεση παραμένει πάντα εντός των πλαισίων της πολιτικής σύγκρουσης.

Στην επισήμαση της παραπάνω παρατήρησης, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται, αλλά ούτε και επιδιώκουν τον διαχωρισμό ανάμεσα σε «μουσαφίρηδες» και «γηγενής» νεοδημοκράτες, αλλά αντιμετωπίζουν το κάθε κυβερνητικό στέλεχος με βάση τις πολιτικές που εφαρμόζει, αλλά και το αν σέβεται τον δημόσιο διάλογο και τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τώρα, αν κάποια πρόσωπα συμπεριφέρονται ως βασιλικότεροι του βασιλέως, δεν αποκλείουν να σχετίζεται και με την προσπάθεια τους να γίνουν αποδεκτοί στο νέο τους πολιτικό σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που από την αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουν να αποδείξουν, είναι ότι ο μόνος υπεύθυνος για την κυβερνητική πολιτική και τη συμπεριφορά των μελών της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού εκείνος τους καθοδηγεί και ανέχεται τις πράξεις τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.