ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κουβέλη-Μπουτάρη:«Λόγω κινητικότητας ο Δήμος θα κλείσει»

Συνάντηση Κουβέλη-Μπουτάρη:«Λόγω κινητικότητας ο Δήμος θα κλείσει»

Η κινητικότητα στην Αυτοδιοίκηση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα επισήμαναν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

«Η διοικητική μεταρρύθμιση, δυστυχώς, τείνει να γίνει απορρύθμιση. Είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσουν φοβερά προβλήματα οι ΟΤΑ», είπε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Είναι καιρός, τώρα πρέπει να γίνει, να επανατοποθετηθεί η διοικητική μεταρρύθμιση σε σωστές βάσεις. Διότι στο βαθμό που η κινητικότητα συνδέεται με απολύσεις δεν υπηρετεί τη μεταρρύθμιση, αλλά οδηγεί στην απορρύθμιση».

Από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να «κλείσει» ο Δήμος Θεσσαλονίκης τα Χριστούγεννα, λόγω των προβλημάτων, και υπογράμμισε: «Δεν μιλάμε για αναδιάρθρωση, μιλάμε για απορρύθμιση πλήρη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς η κινητικότητα και η απαξίωση πλήρως της γνώμης των Δήμων για όλη την ιστορία, εγώ νομίζω ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης τα Χριστούγεννα θα κλείσει, δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις βασικές ανάγκες των δημοτών. Έχουμε φτάσει στο όριο, δεν γίνεται άλλο».

Σε ερώτηση αν η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει μια εκ νέου υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2014 ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Οι αυτοδιοικητικές διοικητικές δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ μετέχουν στην πλειοψηφία του Δήμου Θεσσαλονίκης και μάλιστα με συγκεκριμένες θέσεις. Και νομίζω ότι αυτό καταγράφει σήμερα τη συγκεκριμένη θέση της ΔΗΜΑΡ και κυρίως των αυτοδιοικητικών δυνάμεων που πρόσκεινται ή ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ». Στο ενδεχόμενο να αποφασιστούν καταλήψεις δημαρχείων, ως αντίδραση των Δήμων στην κινητικότητα, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι δεν βλέπει να βγαίνει αποτέλεσμα με αυτό τον τρόπο και αναρωτήθηκε:

«Ο Δήμος να καταλάβει το σπίτι του;». Σχετικά με τη συζήτηση που άνοιξε για πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, ο κ. Κουβέλης παρατήρησε: «Πάγια έχουμε την άποψη ότι η απλή αναλογική πρέπει να καθιερωθεί, Ταυτόχρονα θα πρέπει να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας και του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου. Κι ένα τρίτο: ας φυλαχτούμε από την αποπολιτικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Στη συνάντηση Κουβέλη-Μπουτάρη μετείχαν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Μανιτάκης, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Αμοιρίδης, οι βουλευτές Ασημίνα Ξηροτύρη, Κατερίνα Μάρκου, Θωμάς Ψύρρας, ο εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.