ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιερά εξέταση για Στουρνάρα στο Eurogroup

Ιερά εξέταση για Στουρνάρα στο Eurogroup

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο απόγευμα αναμένεται να περάσει στο Eurogroup της Δευτέρας ο Γιάννης Στουρνάρας.

Το θέμα της Ελλάδας μπορεί να μην είναι στην επίσημη ατζέντα, αλλά οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται στα σταθούν ιδιαίτερα στις εκκρεμότητες της Ελλάδας, το δημοσιονομικό κενό και τις στρεβλώσεις της αγοράς.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να επιχειρήσει να αντικρούσει όλες τις διαφωνίες με το γεγονός ότι οριστικοποιείται το πρωτογενές πλεόνασμα, στηριζόμενοι και στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τα "αγκάθια"

Βασικό "αγκάθι" θα αποτελέσει το πως θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014, αλλά και του 2015. Η τρόικα επιμένει ότι το "άνοιγμα" πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα, κάτι που απορρίπτει συνεχώς η κυβέρνηση, προτάσσοντας εκτός από την κοινωνική πλευρά και την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει κάποια "έκτακτα" βάρη, εφόσον αυτά οριστικοποιηθούν, στον προϋπολογισμό του 2015, με τη λογική "βλέποντας και κάνοντας". Αυτά τα έκτακτα έχουν να κάνουν και με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των ενστόλων.

eu

Χρηματοδοτικό κενό

Η κυβέρνηση αναμένεται να συζητήσει σε πρώτη φάση και το χρηματοδοτικό κενό που αγγίζει τα 11 δισ. ευρώ. Διαρροές από την τρόικα ωστόσο, εκτιμούν ότι το κενό μπορεί να είναι και μεγαλύτερο, κοντά στα 14 δισ!

Η τριμερής επιτροπή έχει απορρίψει εδώ και καιρό την σκέψη του Υπουργείου Οικονομικών να χρησιμοποιήσει το "μαξιλάρι ασφαλείας" των τραπεζών που είναι περίπου 9-10 δισ. Αυτή η διαφωνία εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει και σε τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, όχι με τη μορφή που γνωρίζουμε έως τώρα, αλλά με βάση το νέο μηχανισμό του ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου που στην ουσία δεν θα δίνει διακρατικά δάνεια.

ren

Στο επίκεντρο το χρέος

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ανησυχία μετά τις δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, ότι η συζήτηση για το ολοένα και αυξανόμενο ελληνικό χρέος θα ανοίξει το καλοκαίρι, μετά τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα θίξει στο Eurogroup το γεγονός ότι το μείζον προαπαιτούμενο που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει επιτευχθεί, καλώντας την τρόικα να ανταποκριθεί στις δική της δέσμευση για άμεσες δράσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση του χρέους.

Ωστόσο, όπως είχε διαμηνύσει προ εβδομάδων από την Αθήνα και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η οποία συζήτηση θα ανοίξει το καλοκαίρι, άλλες οι αποφάσεις θα ληφθούν με την οριστική σύνθεση της Κομισιόν, κάτι το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο!

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι το Eurogroup θα είναι μεν δύσκολο, ωστόσο θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα έχει μαζί της και τα επίσημα πρώτα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2013 και το πρωτογενές αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι δανειστές τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορει να κρατήσουν ένα - δυο μήνες, καθώς η Ελλάδα μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις.

Για την ιστορία, στις 20 και 21 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει "ακούρευτα" ομόλογα σχεδόν 4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου: «Όλα υπό έλεγχο»

Στουρνάρας:Συζητήσαμε εναλλακτικές-Αύριο οι προτάσεις μας στην Τρόικα

Σε εξέλιξη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μαξίμου

ΔΝΤ: Δεν μας δίνουν την επόμενη δόση χωρίς νέο δάνειο